2009. szeptember 13., vasárnap

Kokuszus kuglof

Kokuszos Kuglof

Az interneten talaltam egy kokuszos kuglof receptet. Mar nem tudom pontosan hol, mert utana nem talaltam meg.

Hozzavalok:

2,5 dl tejföl
kb 5-6 dkg vaj
2 teaskanal citrom
sütöpor
10dkg kokusz
25 dkg liszt ( A lisztet elöszeretettel keverem össze vagy harom fajta lisztbol: teljes kiörlesü retes/sima, es sima liszt)
4 tojas
1 ek kakao
15-20 dkg cukor

Elkeszites: Piskotatesztat keszitek (mindent összekeverek, csak a tojasokkal foglalkozom külön, kemeny habba verem a feherjet, es ugy keverem a maradek tesztahoz), majd a kuglofot a sütöbe teszem, 150 fok, legkevergetes, es kb 40-50 perc alatt keszen lesz.

Marvanyos valtozatat keszitettem el, a tesztat ketfele szedtem, a formaba elöször csak a feheret, majd a maradek kakaoval megfestett tesztat öntöttem az aljara, es egy kanallal belekevertem.

Kicsit marcipanize lesz, de nagyon finom :-)
Es nagy sikerelmeny volt, hogy eletem elsö kuglofa ilyen szepen kijött a formabol, es meg is tartotta a formajat:-).

Megjegyzés: a tejföl nálunk néha kritikus. Kis mennyiségben fogyasztva oké.

2009. szeptember 8., kedd

Tök ujbol - avagy a lekvarszerzon



Lekvar-Tökböl

Hozzavalok:
2,5 kg tök (lereszelve, legyalulva)
2 db citrom (felszeletelve, hejjal együtt)
1 kg cukor (nekem igy is tömeny volt)

Ebböl 6 db kis üveg emelyitöen edes lekvar keszült.
Elkeszitese egyszeru: odarakjuk a tököt a citrommal a sütöre, es kb 1-2 oraig fözzük. Meg csak nagyon vigyazni es kavargatni se kell, mert oda se ragad. Utana hozzaadjuk a cukrot, es ekkor mar kevergetve kb fel-egy oraig fözzük.

Nem tudom mar honnan szereztem a receptet, valahonnan az internetröl.



Rumos gyümölcsök



Hozzavalok:
1 kis eper
1 kis szilva
rum
cukor
üveg

Volt egy kis eprem, szilvam, feldaraboltam öket, betöltöttem egy üvegbe retegezve, sok sok cukorral, es leöntöttem rummal, neha fel-fel raztam hogy a cukor oldodjon, es most varok hogy a gyümölcsök bevegyek az alkolos cukorszirupot.

A kep magaert beszel.

Rumos gyümölcs komment és tanulság: Ne hagyjuk 2 hétnél tovább fogyasztás nélkül. Nekem valahogyan majdnem lerobbant a teteje:-). Szép is volt igaz se volt.

2009. szeptember 7., hétfő

Tök - Lasagne

Tökös-cukkinis lasagne


Hozzávalók:
kb 2 kg tök
1 hagyma
ujhagyma (izles szerint)
1 db cukkini
1 db répa
Fűszer ( két adagot készítettem, az egyiket olasz füszerekkel, a másikat pedig indiai ízesítéssel, mert a tökhöz jól illik az ingwa, és baktériumölő hatása is van).
zöld lasagne lapocskák

Elkészítés:
A hagymákat megpirítottam, majd hozzátettem a többi hozzávalót és addig pirítottam míg kenhető állapotba nem került.
Utána két adagot készítettem, külön fűszereztem, és megtöltöttem a lasagna lapokat.
Sütőben légkevergetessel kb. 40 percig 180 fokon sütöttem.