( a kép nem az én szellemi tulajdonom)
Gyerekkoromban a chilli, az erős bors száműzve volt a konyhából. Alapdolgokon kívül minden különlegesebb dolog száműzve volt (válogatós gyerekek-szégyellem is bizony magam, húst akaró felnőttek), és most ismerkedek sokféle új ízzel és alapanyaggal.Egyik ilyen a chilli.
Nagyon óvatos vagyok, bár a minden fűszert próbáljunk ki mindennel korszakba érkeztem.
Egy röpke emlékem a chilliről, hogy a pakisztáni ismerőseink előszeretettel rendeztek évente egyszer chilli evő versenyt. Bámulatos mennyiséget képesek elpusztítani, és még mindig megnyerték ( túl nagy mennyiséget fogyasztott versenyzők pedig a fél délutánt a wc-n töltötték)
15. században elterjedt fűszer, mikor egy méregdrága bors helyett hamisítványként használták.
Hatóanyaga a kapszicin ami a rák ellen kiváló. "A kutatások bebizonyították, hogy serkenti az apoptózis folyamatában résztvevő fehérjék termelését, ezáltal a rákos sejtek 80 százaléka követ el öngyilkosságot."(http://www.zoldujsag.hu/cikk.php?id=5&bb=39).
Van még benne kálium, foszfor, kálcium, béta karotin, minimálisan C vitamin.
Olvasgattam pár cikket hogy mire is jó:
- Növeli a férfi potenciát
- gyorsítja az anyagcserét, és elvileg fogyaszt (rögtön az étkezés után, bár ugyanezt írták a gyömbérről is, amit étvágytalanságra is használnak. Hogy is van ez?)
- Megfázásra
- állítólag a gyomornak sem árt, sőt az indiaiak szintén étvágytalanságra használják.
- Függésbe lehet tőle kerülni!
- gyógyászatban alkalmazzák
- enyhíti a torokgyulladást, jót tesz az eldugult orrnak (Már lassan reklámszaga lesz a szövegemnek)
- megelőzi a bőrbetegségeket
- a csípős íz hatására az agyban endorfin szabadul fel
Tehát hölgyeim és uraim, hajrá csak bátran!
Hisztaminérzékenyek ne használják! mert különlegesen veszélyes.
Chillis brokkolis karfiolos krémleves.
Hozzávalók:
-brokkoli
-karfiol
-hagyma
-fokhagyma
-krumpli
-kis sárgarépa
-só, bors, csipet szerecsendió
és végül ízlés szerint chilli, chilli
Elkészítése pofon egyszerű: mindent összefőzök, és összeturmixolok a legvégén. Lusta napjaim étele, mikor semmihez sincsen kedvem. Nem teszek bele se tejszínt, se tejfölt, mert így könnyű marad és ha jól adagolom a burgonyát akkor így is szép krémes marad. Olyan kis egyszerű dolog, hogy meg sem érdemelne egy blogban való szereplést.
Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek a chilli miatt óvatosan.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése