2009. szeptember 8., kedd

Tök ujbol - avagy a lekvarszerzon



Lekvar-Tökböl

Hozzavalok:
2,5 kg tök (lereszelve, legyalulva)
2 db citrom (felszeletelve, hejjal együtt)
1 kg cukor (nekem igy is tömeny volt)

Ebböl 6 db kis üveg emelyitöen edes lekvar keszült.
Elkeszitese egyszeru: odarakjuk a tököt a citrommal a sütöre, es kb 1-2 oraig fözzük. Meg csak nagyon vigyazni es kavargatni se kell, mert oda se ragad. Utana hozzaadjuk a cukrot, es ekkor mar kevergetve kb fel-egy oraig fözzük.

Nem tudom mar honnan szereztem a receptet, valahonnan az internetröl.



Rumos gyümölcsök



Hozzavalok:
1 kis eper
1 kis szilva
rum
cukor
üveg

Volt egy kis eprem, szilvam, feldaraboltam öket, betöltöttem egy üvegbe retegezve, sok sok cukorral, es leöntöttem rummal, neha fel-fel raztam hogy a cukor oldodjon, es most varok hogy a gyümölcsök bevegyek az alkolos cukorszirupot.

A kep magaert beszel.

Rumos gyümölcs komment és tanulság: Ne hagyjuk 2 hétnél tovább fogyasztás nélkül. Nekem valahogyan majdnem lerobbant a teteje:-). Szép is volt igaz se volt.

2 megjegyzés:

  1. Ez olyan mint a rumtopf. Én egyik évben tettem el kb.3-3 hét különbséggel lehet rá újabb réteg gyümölcsöt(érési sorrendben),cukrot ,rumot tenni,nagy edénybe. Magas alkohol tartalmú rummal tettem,tavasszal kezdtem,karácsonykor már ehető.Nálunk nyáron fogyott el az utolja ,és semmi baja nem volt.
    ÜdvAndrea

    VálaszTörlés
  2. Nekem nem volt benne olyan sok rum, mert csínján akartam bánni vele, úgyhogy lehet ott a baj, de majd ha megint jön gyümölcsszezon, újra próbálkozom, és kipróbálom ezt a módszert. Köszönöm.

    VálaszTörlés