2010. szeptember 16., csütörtök

Élesztős csalánlimonádé

Konyhai kísérletezések sorozatunk következő furcsa állomásához érkeztünk. Lehet, hogy van akiknek ismerős a recept, nekem ma született báránykánt minden vicc, bocsánat: recept új.  Élesztős csalánlimonádé következik.

Egy könyvtári könyvben találtam meg a receptet, ami egy állítólag rég a feledés homályába merült ital (lehet nem véletlenül merült feledésbe). Brit konyháról hallottam már hideget és meleget is.

Az eredeti recept friss csalánból készül, én szárított csalánból készítettem teát.

Hozzávalók (az eredeti recept öt literhez írta, én feleztem a mennyiségeket, és lett két 1 literes üvegem):
két maroknyi csalán
1 tk borkősav (remélem jól fordítom, mert Weinsteinbackpulver volt németül és még nem volt kedvem utánanézni)
2 tk gyömbérpor
10 g élesztő
250 g szirup
2 db kezeletlen citrom

Elkészítés:
A csalánból teát főzünk, és felengedjük annyi vízzel, hogy öt liter kijöjjön, ráöntjük a szirupra, a gyömbérporra, és a borkősavra, és a felvágott citromokra. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk az élesztőt, utána várunk egy éjszakát. Ha pihent üvegekbe töltjük, és várunk még 1-2 éjszakát. Buborékok fognak benne képződni az élesztő és a cukor miatt.

Az íze: meg lehet inni. Nem rossz nem rossz. Valami azt súgja, hogy az italt vagy szeretni, vagy utálni lehet. Középút nincs. Az íze sokkal jobb a szagánál. Végül is egy gyenge sör. Nekem hasonlít a fehér sör és a Sprite keverékére.

Egy aprócska tipp: a kísérlet végrehajtása során ne kezdjük el rázogatni az üveget, és ne nyissuk ki rögtön. Egy fél litert spricceltem el szanaszét a konyhában. (Nem kár érte). Tudom, kémia órán figyelni kellett volna, de évekig nem volt rendes kémia tanárunk,az első nagyon szigorú tanárunk hamar nyugdíjba ment. Legutolsó emlékeimben munkától (és kitudja még mitől) megfáradt remegő kezeivel öntögette a kénsavat a kémcsőbe. Szerintem míg élek nem fogom elfelejteni a következő mondatot: a kénsavat óvatosan öntsük a kémcsőbe, különben az anyag fröccsenhet súlyos égési sérüléseket okozhat. Sem azt a képet, ahogy az emberek az első sorban izgulva figyelik a tanár 90 fokban kilengő kezét, és mégis beleöntötte a dolgot anélkül, hogy történt volna valami. Angyalok, és csodák vannak.
De ne kanyarodjunk el: Ha három hónapot várok elvileg sör lesz az üvegemben. Csalánsör. Szerintem három hónap sem kell neki.

Megjegyzés:
Hisztaminérzékenyek felejtsék el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése