2011. december 15., csütörtök

Allergia és a hisztamin

A következő bejegyzés részben közvetett tapasztalatokon alapszik.Nem jómagam szenvedek hisztamin-intoleranciában vagy allergiában, hanem a párom. Ő mindkettőt élvezi.

Sok időm nem volt pontos referenciákat, aktuális kutatási anyagokat keresni a mai bejegyzéshez, így maradok a saját tapasztalatoknál. (Ha időm engedi, majd utánanézek milyen új cikkek vannak ebben a témában). A mi megfigyelésünk az, hogy a hisztamin összefügg az allergiával. Azaz hisztaminmentes étkezéssel csökkenteni lehet a tavaszzal, és más alkalommal jelentkező allergiás tüneteket.
Másik "csodaszer" ami segít az allergiában: fekete kömény (erről később szeretnék majd írni).

Hogy miért van ez így, nagyon röviden arról, mit is csinál a hisztamin.

Mindannyiunk szervezetében megtalálható a hisztamin. Immunreakcióknál, gyulladásoknál a szervezet maga is termeli, első ellenreakcióként. Pl. bőrpirosság..stb. A hisztamin további hatása a szervezetre, pl. a szív ritmusának az emelkedése, növeli a vérnyomást is, és a szervezet adrenalin szintjét. Mintha védekezesre készítene fel. A hisztamin fontos része az immunrendszernek, de mint mindenütt a túlzott mennyiség, egyensúly hiánya gondokhoz vezethet.
Étkezéssel is növelhetjük a mennyiségét.


Gondolom ha valaki érzékenyebben reagál a szervezetben lévő hisztaminszintre (vagy magasabb a kelleténél), akkor is elindul ez a "védekező mechanizmus", pl. mint az allergia esetében, mikor nincs igazi veszély. Tehát következtethetünk, hogy a hisztaminmentes étkezéssel csökkenthetjük a szervezet hisztamin szintjét, így az általa kiváltott "túlzott" reakciót is.
Vagy a hisztaminban gazdag ételek fogyasztása után nagyobb valószínűsége lehet egy allergiás reakciónak. (hipoztézis :-)).

De ismétlem ezek szubjektív saját megfigyelések. Ha valakinek hasonló tapasztalata van az email-cimemre megoszthatja. Szeretettel várom!


Felhasznált irodalom:

http://www.cellsymbiosis-netzwerk.de/cellsymbiosis/ernaehrungstherapie/histamin#paragraph_28039

1 megjegyzés:

  1. Igen, ez fontos! Családtagon megfigyeltem én is, de hát nem lehet szétválasztani a tüneteket, különösen, ha több élelmi anyagra is allergiás valaki. (Nem sorolom... egy időben a "szabad" ételek listája igencsak rövid volt. Mondjuk, most se sokkal hosszabb.) Majd újra átgondoljuk, most a hisztaminra figyelve.

    VálaszTörlés