2011. december 22., csütörtök

Saját tippek hisztaminérzékenység esetén

Szeretnék megosztani pár nálunk bevált alapszabályt, amit követve egy elég stabil, tünetektől mentes étrendet hoztunk létre. De vegyük figyelembe, hogy az étkezés mindenki esetében egyedi, hisz a szervezetünk különféleképp reagál, tehát mindig figyeljünk arra, hogy kinél mi válik be. Kinek a pap, kinek a papné. Amik nálunk beváltak, nem hiszem hogy általános érvényű dolgok, de hátha van aki akinek segít egy picit eligazodni.

Nálunk a következő "szabályok" váltak be:


Zöldségek, gyümölcsök:
Soha nem használok: padlizsánt, mangót, epret, avokádót (banánt és almát egyéb allergia miatt).
Befőtteket, ecetes dolgokat szintén nem tálalok.
Ritkán (Havi egy/kettő): Paradicsom, spárga, spenót.
Magvakat dió kivételével előszeretettel használok.
Mazsolából csak az egyik fajta jó.

Fűszerek:
Egyetlen kivétellel gyakorlatilag minden fűszer jó. Ez a kivétel pedig a chilli. Néha ritkán használom kis mennyiségben. (havi egy).
Ha fűszernek tekintjük a medvehagymát, akkor ezt is elhagytam az étrendből (csak én eszem).

Halak, Húsok:
Halak közül szinte minden jöhet, a hangsúly inkább az elkészítés módján van: füstölt hal, ecetes hal nem jöhet szóba. Nagyon fontos a frissesség.
Felvágottat szinte sosem eszünk. Van egy fehér felvágott ami még szóba jöhet, és egyetlen sonka.

Egyéb ízesítők:
Ecetek közül csak a fehérborecet.
Szójaszószból pedig a világos szójaszósz.
Soha nem főzök chiliszósszal.
Alkohol: Csak a fehérbor jöhet szóba a főzéshez. Rum, Whisky is jó süteményekbe.

Édességek:
Abszolút tilos a kakakó. Nálunk eddig kivétel nélkül mindig rosszulléthez vezetett. Bármi, aminek kakaótartalma van, így tiltólistára került.
Fehér csoki jöhet.
Élesztőt ritkán használok (havi egy kettő)

Tejek, tejtermékek:
Sajtok közül csak mozzarellát, mascarponet használok. Alapvetően a friss sajtok mind szóba jöhetnek. A hosszabban érlelt sajtok, kemény sajtok, büdös sajtok tilosak. Van egyetlenegy reszelt sajt amit csomagolva lehet kapni, és amivel nincs probléma. (most nem jut eszembe a márkája)
A túró süteményekben, krém formájában valamiért nem jött be.
Tej, joghurt, kefir, tejföl jöhet
A kimaradt, nem említett alapanyagokat bátran lehet használni.

Elkészítés módja, tárolás:

Nagyon fontos, hogy minden alapanyag friss legyen. Pl. amit hűtőben kell tárolni, azt azonnal tegyük be a hűtőbe, ne hagyjuk órákig kinn állni.
Ez érvényes az elkészítésre is. Kész ételeket kihülés után tegyük rögtön a hűtőbe, és maximum még másnap használjuk fel. Ha tovább szeretnénk enni belőle, érdemesebb lefagyasztani.
Fagyasztott dolgokat inkább mikroval olvasztom fel, nem hagyom mire órák alatt kienged.
A fenti szabályokra azért van szükség, mert a hisztamin tárolás során is keletkezik. Pl. ha elővesszük a húst, és állni hagyjuk, akkor egyre nagyobb lesz a hisztamintartalma.
Próbálok kevés olajat, zsiradékot használni. Nagyon ritkán rántok pl. dolgokat.
Más most nem jutott eszembe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése