Szeretnék megosztani pár nálunk bevált alapszabályt, amit követve egy elég stabil, tünetektől mentes étrendet hoztunk létre. De vegyük figyelembe, hogy az étkezés mindenki esetében egyedi, hisz a szervezetünk különféleképp reagál, tehát mindig figyeljünk arra, hogy kinél mi válik be. Kinek a pap, kinek a papné. Amik nálunk beváltak, nem hiszem hogy általános érvényű dolgok, de hátha van aki akinek segít egy picit eligazodni.
Nálunk a következő "szabályok" váltak be:
Zöldségek, gyümölcsök:
Soha nem használok: padlizsánt, mangót, epret, avokádót (banánt és almát egyéb allergia miatt).
Befőtteket, ecetes dolgokat szintén nem tálalok.
Ritkán (Havi egy/kettő): Paradicsom, spárga, spenót.
Magvakat dió kivételével előszeretettel használok.
Mazsolából csak az egyik fajta jó.
Fűszerek:
Egyetlen kivétellel gyakorlatilag minden fűszer jó. Ez a kivétel pedig a chilli. Néha ritkán használom kis mennyiségben. (havi egy).
Ha fűszernek tekintjük a medvehagymát, akkor ezt is elhagytam az étrendből (csak én eszem).
Halak, Húsok:
Halak közül szinte minden jöhet, a hangsúly inkább az elkészítés módján van: füstölt hal, ecetes hal nem jöhet szóba. Nagyon fontos a frissesség.
Felvágottat szinte sosem eszünk. Van egy fehér felvágott ami még szóba jöhet, és egyetlen sonka.
Egyéb ízesítők:
Ecetek közül csak a fehérborecet.
Szójaszószból pedig a világos szójaszósz.
Soha nem főzök chiliszósszal.
Alkohol: Csak a fehérbor jöhet szóba a főzéshez. Rum, Whisky is jó süteményekbe.
Édességek:
Abszolút tilos a kakakó. Nálunk eddig kivétel nélkül mindig rosszulléthez vezetett. Bármi, aminek kakaótartalma van, így tiltólistára került.
Fehér csoki jöhet.
Élesztőt ritkán használok (havi egy kettő)
Tejek, tejtermékek:
Sajtok közül csak mozzarellát, mascarponet használok. Alapvetően a friss sajtok mind szóba jöhetnek. A hosszabban érlelt sajtok, kemény sajtok, büdös sajtok tilosak. Van egyetlenegy reszelt sajt amit csomagolva lehet kapni, és amivel nincs probléma. (most nem jut eszembe a márkája)
A túró süteményekben, krém formájában valamiért nem jött be.
Tej, joghurt, kefir, tejföl jöhet
A kimaradt, nem említett alapanyagokat bátran lehet használni.Elkészítés módja, tárolás:
Nagyon fontos, hogy minden alapanyag friss legyen. Pl. amit hűtőben kell tárolni, azt azonnal tegyük be a hűtőbe, ne hagyjuk órákig kinn állni.
Ez érvényes az elkészítésre is. Kész ételeket kihülés után tegyük rögtön a hűtőbe, és maximum még másnap használjuk fel. Ha tovább szeretnénk enni belőle, érdemesebb lefagyasztani.
Fagyasztott dolgokat inkább mikroval olvasztom fel, nem hagyom mire órák alatt kienged.
A fenti szabályokra azért van szükség, mert a hisztamin tárolás során is keletkezik. Pl. ha elővesszük a húst, és állni hagyjuk, akkor egyre nagyobb lesz a hisztamintartalma.
Próbálok kevés olajat, zsiradékot használni. Nagyon ritkán rántok pl. dolgokat.
Más most nem jutott eszembe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése