2010. május 24., hétfő

Bazsalikomos mandulás csirke kínai módra

Régen gyerekként, mint egy megveszekedett, úgy vágytam Ázsiába. Különösen Indiába, Kínába, Tibetbe. Aztán nem tudom mi történt, de valami olyasmire jöttem rá, hogy itt meg találom azt, amit ott keresnék, és még a távol keleti vallások, konyhák is házhoz jönnek, ez a mindent felemésztő sóvárgás elmúlt, vagy csak a gyávaságom győzött. Ki tudja, talán egyszer majd az életben. Talán nem. De a konyhájuk lenyűgöz. Az a sokszínűség, az ízvilág, az ízek tudatos keverése, az illatok, az ételek jelentése. No, a kínai gyorsbüféket gyorsan töröljük ki a listáról (Kivétel azt a cukros, sötét csirkét). Most én is keverem az ételeket. Icipicit az európai konyhára, a beszerezhető, és általunk is megemészthető (sajnos ki kell hagynom a halszószt és a chillit) hozzávalókra alakítva. Tudom, ezek a receptek köszönő viszonyban sem lehetnek az eredeti ízvilággal, mégis néha sikerül valami egészen jót alkotni.

Itt egy könyv, amiből előszeretettel főzőcskézek. (Láttam, van ázsiai konyha címmel is a sorozatban, és keresek még egy párolásról szóló jó nem diétás szakácskönyvet is, hátha megkapom magamtól meglepetésből valamilyen neves alkalomra!).

Azoknak, akik végigolvasták a bevezetőt álljon itt egy recept a könyvből:

Bazsalikomos mandulás csirke



Hozzávalók
kb. fél kg felszeletelt hús
2 db. citromfű fehér része apróra vágva
10 dkg mandula, vagy valami más
1 tk örölt gyömbér
1 tk koriander
1,5 tk lime lé
2 ek halszósz (szójaszósszal helyettesítettem :-( )
1,5 ek pálmacukor (ezt kiszenvedni a dobozból)
60 g bazsalikomlevél
2 tk keményítő

Elkészítés
A felszeletelt húst beleforgatjuk a gyömbérbe, korianderbe, és az apróra vágott citromfűbe. Olajon megsütjük, félretesszük. A mandulát megpirítjuk, és félretesszük. A halszószt, pálmacukrot, a lime lét a serpenyőben megmelegítjük, hozzáadjuk a bazsalikomlevelet, épp, hogy összefonnyadjon, hozzáadjuk a keményítőt, besűrítjük, és összekeverjük a hússal, mandulával.

Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek jó, ha a halszószt kihagyjuk.

1 megjegyzés: