2010. augusztus 17., kedd

Cukkinis kenyér Jamie Olivértől

A receptnek nem kell bedőlni. Azt írja végy 6 db nagy cukkinit és reszeld le. Nem tudom mekkora Jamie Olivérnek a NAGY cukkini, de én vettem két óriásit, és hozzá még két répát, és nagyon aggódtam, vajon elég lesz-e az egy kiló liszthez. Csak 2 dl langyos vízzel kellett elkészíteni a kovászt (6 helyett, mivel a cukkini eleve levet ereszt), de nekem az egy kiló lisztből lett 1,5 kg. Nem győztem pótolni, hogy szép ruganyos nem ragadós tésztát kapjak. Mindezt leszámítva, egy nagyon jól viselkedő, és gyönyörű kenyér lett. Nem utolsó sorban pedig nagyon puha és finom.



Hozzávalók:
2 db. óriás cukkini reszelve,
liszt (kb. 1-1,5 kg)
2 dkg élesztő
2 dl langyos víz
1 ek cukor,
2 ek só
kakukkfű
az eredeti receptben még megy bele egy darab kecskesajt is.


Elkészítés:
Kovászt készítünk, a vízzel, cukorral, 1 ek sóval, és az élesztővel, ha megkelt, hozzáadjuk a lisztes reszelt cukkinihez, jól megdagasztjuk, amíg nem tapad (fűszerezzük, beletesszük a sajtot), és egy óráig kelni hagyjuk. Ha megkelt, akkor formázzuk, megint kelni hagyjuk egy fél órát, és sütőben kb. 200-180 fokon 30 percig sütjük.

Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek jó!

2 megjegyzés:

  1. Lildu, a recept nagyon érdekes, ki fogom próbálni!
    Viszont az élesztő mennyisége el van írva, bocs, hogy szólok. :-)

    VálaszTörlés
  2. El bizony, javítom is. Köszönöm!
    Remélem ízleni fog a kenyér!

    VálaszTörlés