2010. augusztus 25., szerda

Kísérletek a konyhában: Rizstej házilag

Ha húsz esztendővel ezelőtt születtem volna, és rám jön a kísérletezés a konyhában valószínűleg csúsztatott palacsintákkal, sült húsokkal, krémes édességekkel kezdem. Most a "biokor" hajnalán, (Bár én nem vagyok biogyerek, inkább a csernobili generáció), a konyhai kísérletezésemet a vegetáriánus étrendek, a furábbnál furább egymásnak ellentmondó étkezési divatelemek alkotják.
Legújabb kémiai kísérletem a rizstej volt. Kíváncsi voltam milyen az íze, miért hívják rizstejnek, megéri-e ilyet készíteni, hogyan kezd el fehéredni a víz. Ha elkezdek kíváncsi lenni egyszerűen ki kell elégíteni a szunnyadó vágyat.


Tudjuk, a tej gonosz rossz teremtmény, mert kényszerítettek minket is gyerekként tejet inni, pedig semmilyen más állat nem tesz ilyen gonosz dolgot.
Tudjuk azt is, hogy nem is olyan gonosz, sőt egészséges tele vitaminnal, növekedéshez szükséges anyagokkal..(Marketing és manipulációszaga van mindkét oldalnak.)
Tessék eligazodni az étkezési hullámok labirintusában!

A véleményem, hogy hallgassunk saját magunkra. Ha nem tudunk tejet inni, nem szeretjük ne tegyük. Ha szeretjük, tegyük. Ha csak kicsit szeretjük, kicsit igyuk, és tartsuk tiszteletben kinek mi a jó.

Elkészítés:
Simán feltettem főni a rizst sok sok vízzel, főztem, majd összeturmixoltam, és leszűrtem. Az állaga gyönyörű, az íze kellemes, édeskés. Aki szereti a rizst, annak tökéletes.

Felhasználás:
Hát....(Szemöldökfelhúzás, fejrázogatás) Nem tudom mire lehet felhasználni. Tejet pótolni biztos nem. Ez egy rizsízű, édeskés víz. Nem tej, víz és rizs. Ismétlem: nem tej. Nem is tejpótló. Ilyen erővel sima vizet is tehetünk bármibe tejpótlónak.
Nem csoda, hogy a bolti olyan drága, nem akarom elképzelni milyen kémiai vegyszerekkel tuningolják fel (fehérje, vitaminok, ízfokozók), hogy hasonlítson a névadójára.

Pár nap gondolkodás után (elvileg egy hétig eláll a hűtőben, a felét pedig lefagyasztottam) lett belőle egy gyengébb ízű, állagú karamelles puding. Vendégeknek nem tálalnám fel az biztos. Konklúzió: Rizstej először, és utoljára készült, és hálát adok az égnek hogy nem vagyok laktózérzékeny. Minden tiszteletem, akik ezzel kínlódnak.

Ötlet:
Valami tömény alkohol (Mondjuk vodka) pici cukor, fűszer lehet jobban illene a rizstejhez!
Ha bárkinek ötlete van mit tudnék még kb. 2 liter rizstejjel kezdeni szeretettel várom a kommentárt.

Jó hír: hisztaminérzékenyeknek meleg szívvel ajánlom.

4 megjegyzés:

  1. Szia! Nekem egy javaslatom van csak, laktózérzékenyek mellett pici babáknak is jó, mert egy-két éves korig nemigen javallott nekik a tehéntej fogyasztása az esetleges allergia kialakulását megelőzendő. Én az egyévesem szülinapi tortáját készítettem ugyanilyen házi fehér rizsből készült rizstejjel, a piskótába is és a krémbe is ezt tettem. Tény, hogy soha nem lesz olyan jó íze, mint egy igazi tejterméknek, de a babák ízlése még nincs úgy "elrontva", mint a miénk, fogja így is értékelni. Szóval, ha van babás ismerősöd, nyugodtan passzold át neki! :)

    VálaszTörlés
  2. Még a 90-es évek elején voltam egy főzőtanfolyamon, amit a reformétkezés egyik élharcosa tartott (egy idősebb nő, a nevét elfelejtettem, sorry). Szóval ott kóstoltuk a rizstejet (vagy zabtejet?), és én már akkor nem értettem, hogy minek kell egy híg csirizt tejnek hívni. Miért nem gabonalé? Csilla

    VálaszTörlés
  3. Csak azért hívják tejnek, mert tejre emlékeztet az állaga, színe. A félbetört pitypang szárából is jön valami fehéres nedv, gyerekkorunkban azt is tejnek hívtuk. Angol nyelvterületen is a tej elnevezést használják a növényi tejekre, szerintem nincs ezzel semmi gond.
    Ha már itt tartunk, azt is meg lehetne kérdőjelezni, hogy a 0,6%-os zsírtartalmú bolti tejet, tele tartósítószerrel meg művackokkal miért hívjuk tejnek? Annak már köze sincs az eredeti, valódi tejhez, az íze is borzalmas.
    Tény, hogy hozzá kell szokni az ízéhez, de általában aki rizstejet / zabtejet vagy egyéb növényi tejet használ, az nem issza ezeket a termékeket, mint más a valódi tejet, hanem tej helyett használja valamibe.
    Jómagam a müzlit is ezzel eszem és teljesen hozzászoktam.
    A valódi, jó rizstej egyébként szigorúan barnarizsből készül.
    Hogy mire lehet használni? Majdnem bármire, amire a tejet is. Én a palacsintát is rizstejjel készítem (fele rizstej, fele ásványvíz), vagy a tejbegrízt, pudingot, ilyesmit.
    Lehet egy picike kis mézzel ízesíteni, ha valakinek arra van igénye.

    VálaszTörlés
  4. Pixie Pie: Sajnos babás ismerős nincs, csak picit nagyobb gyerekkel egyedülálló apuka. De az "elrontott" ízlésben van valami, az ő kisfia pl. sosem kapott nagyon édességeket (vicc hogy a férfinak meg egy rejtett fiókban mennyeien finom csokoládéi vannak), csokit, és nem is szereti, régen azt hittem gyerek nem fujjog csokoládéra :-).

    Csilla: A gabonalé jó név lenne, de a tejjel nem is a név a baj, hanem hogy tejpótlóként hirdetik, mikor ízre nagyon messze vannak a kész dolgok is a tejes változattal. Egy lapon emlegetni hogy mi egészségesebb a tej, vagy a rizstej, olyan mintha a bolognai mártást a vadas mártással hasonlítganám. Nem rossz egyik sem, de más. Pl. nem pudding lesz belőle, hanem egy inkább gelationos édes kocsonyás krém.

    Alexandra: a 0,6-os tej nekem sem tej, az is lassan már a víz kategória :-). Nagyon nem szeretem. A palacsintát kipróbálom, köszönöm az ötletet. Kíváncsi leszek mit szólnak majd hozzá. A pudding ízre tetszett a kóstolóknak. Bár mondták, hogy tejjel az íze jobb. A rizstej előnye hogy nincs utána semmilyen hasfájás.

    VálaszTörlés