2010. április 18., vasárnap

Paprikával töltött zöldfűszeres pulykatekercs

Nagy garral, felfuvalkodva,
Jár az udvaron a pulyka.
Összegagyog tarkát-barkát,
Kiterjeszti szárnyát, farkát,
Azután magát
Illegeti,
Billegeti
S méreg eszi,
Mivel senki
Föl nem veszi.
Gyulai Pál: A pulyka és a veréb


Hozzávalók:
zöld fűszerek
vaj
kevés fehér balzsamecet
sajt
paprika
só, bors,
pulykamell


Elkészítés:
A zöld fűszert és a vajat, pici balzsamecetet összekeverem, és a végén hozzákeverem a reszelt sajtot. A pulykamelleket kiklopfolom, sózom, borsozom, és megtöltöm a zöld fűszeres sajttal, és egy darab paprikával. Feltekerem őket, fogpiszkálóval összeillesztem, megszórva sajttal, zöld fűszerrel a sütőben, először lefedve kb. egy fél órát, órát, majd alufólia nélkül ismét egy fél órát, órát sütöm. Párolt zöldséggel tálalom.

Megjegyzés: Sajttól függ, mennyire fogyasztható a hisztaminérzékenyeknek.

Turkey roulade filled with pepper

Ingredients:
Turkey filet, salt, pepper, butter, balsamico, pepper, cheese, turkey filet, spices,

Prepare the filling: mix the butter, green spices, the cheese.
Flatten the turkey fillet. Season to taste with salt and pepper. Spread the filling over the fillet and roll into a roulade. Bake it in the oven till it is ready.

2010. április 16., péntek

Karalábéleves vörös-lencsével

Erre nem emlékszem, hogy valaha leves formájában ettem volna. Nem is akartam levest készíteni belőle, mert nee. Mert a karalábét nyersen szeretem ropogtatni, de mivel hoztak nekem egyet, illendőségből visszakérdeztem: Mégis mit szeretnél belőle? Hát levest, hangzott a csillogó szemű válasz. Lecke feladva, hogy készítik az osztrákok a karalábélevest?
Így kerestem egy tiroli receptet. A vörös-lencse egy bónusz volt benne. Az ízére már emlékeztem, de nálam még mindig nyersen viszi a pálmát:-).


Hozzávalók:
6 ek vörös-lencse
1 karalábé pucolva, kockákra vágva
1l alaplé (nálam csontlé)
bors, só, szerecsendió
1 dl tejszín, vagy tejföl
zöld-fűszerek

Elkészítés:
Az olajon a karalábét picit megpirítom, majd felöntöm az alaplével és kb. 15 percig főzöm. Ekkor összepürésítem, fűszerezem, hozzáadom a tejfölt, a megmosott vörös-lencsét, és még 5 percig főzöm. Ha kész, belevágom a zöld-fűszereket.

Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek tökéletes. De főzzük szét a vörös-lencsét.

Kohlrabi soup with red lentil

some red lentil
1l chickenstock,
pepper, salt, muskat
1 dl sour cream
1 kohlrabi (cut in pieces)
green spices

Stew the kohlrabi on oil, then add the chickenstock, and let it cook for a 15 mintes. Add some spices if needed, the sour cream, mix the whole soup, and add the red lentil to it. Cook again for 5 mintes. Serve with different green spices.

2010. április 13., kedd

Isten hozott spárga!

Egy két évvel ezelőtt azt sem tudtam, hogyan néz ki pontosan ez a zöldség, csak valami termékenységet szimbolizáló homályos mítoszba burkolt étel volt. Egyetlenegyszer kóstoltuk, mikor húsevő apám egy utazása után arról áradozott napokon át, ah milyen isteni spárgakrémlevest evett. Spárga hiányában porleves formájában gyorsan ki is próbáltuk. Először és utoljára. Nem szeretem a zacskós ételeket, egyszerűen nem szoktam hozzá gyerekkoromban sem, és az a leves dobogós volt az életem legrosszabb ételei listán. Bukta ígéretében is nehéz volt letuszkolni. Az után-kóstolás így két évvel ezelőttig teljesen elmaradt, a spárga mint lehetséges alapanyag feledésbe merült. (Az eredeti spárgakrémleves tényleg nagyon finom!) A környéken rengeteg a spárga, lehet is menni a termelőktől venni különböző méretben, formában, színben, natúr, vagy alkohol formájában. Egészen érdekes íz, mikor a spárga találkozik a tömény szesszel. A spárgát előszeretettel keverik még az eperrel is (az utóbbi nálunk allergia miatt kizárva), mert szinte egyszerre lehet őket begyűjteni. Indul a szezon, és először az Aldi (Hofer) indított egy magyar spárgával, ami a kosárban landolt.

Spárgás tojás leveles tésztában


Hozzávalók
2 tojás
pici reszelt torma
két kanál tejföl
marék sajt

bors
spárga
1 fél hagyma
mirelit leveles tészta

Elkészítés: A spárgát előfőztem, félretettem. A felvágott hagymát olajon megpirítottak, majd hozzátettem a tejföllel elkevert sóval, borssal ízesített tojást. Mikor majdnem kész a rántotta, belekevertem a reszelt tormás felaprított spárgát, és a leveles tésztába töltve, egy rúdba feltekertem. Sütőben készre sütöttem. Isteni kombináció.

Mellé elkészítettem Chili és Vanília sült spárgáját is. Sajnos ez nem nagyon élte meg a tálalást:-).

Megjegyzés: Ha friss-sajtot teszünk a töltelékbe, akkor hisztaminérzékenyeknek is tökéletes. Talán a spárgának lehet enyhén hashajtó hatása.


Egg with asparagus in puff pastry

Ingredients:
1/2 onion
horseradisch (1 ts)
2 eggs
2 spoon sour cream
2 spoon cheese
salt, pepper,
1 mirelit puff pastry
asparagus

Make a scrambled egg from the eggs, sour cream, and onion. Mix it with the cooked, and cut asparagus, and horseradisch, and cheese and fill the puff pastry with the mixture. Bake it in the oven. (150 C degree, 20-40 minutes).
Serve with baked asparagus.

2010. április 6., kedd

Hisztamin és a zöldségek

Nagyon kevés zöldségnek van magas hisztamintartalma. A zöldségek közül csupán a paradicsomot, spenótot, padlizsánt, avokádót, és a csalánt kell kerülni.
Veszélyes minden tartósítási módszer. Pl. a fermentációval (tejsavas erjesztés) tartósított zöldségeknek a hisztamintartalma magas lehet. Ilyen pl. a savanyú káposzta, az olívabogyó, paprika, bab, ecetes uborka. Az erjedés során nem kívánt mikroorganizmusok is keletkeznek, melyek felelősek a hisztamin és más aminok képződéséért.

Javaslatok:
  • Friss, vagy mélyhűtött zöldségeket használjunk, mivel ezek alig tartalmaznak hisztamint.
  • Kerüljük a befőtteket, eltett zöldségeket ( Pl. ecetes uborka, savanyú káposzta)
  • Használjunk hígított ecetesszenciákat (almaecet, fehérborecet) a salátákhoz
  • Más ecetnél hígítsuk fel az eceteket.
Néhány zöldség és ecet hisztamin tartalma

Zöldség-Ecet

mg/kg

Paradicsom

22

Spenót

30-60

Padlizsán

26

Avokádó

23

Savanyúkáposzta

10-200

Almaecet

20

Asztali ecet

500

Vörösborecet

4000



Előkészületben: Húsok, halak hisztamintartalma

Omlett Nori-lappal

Nem vagyok egy nagy sushi faló. De évente kétszer, vagy egyszer nagyon gusztust kapok rá, és mindegy, hogy hogy, de sushit kell enni. Pontosabban arra az algalapra állok. Utánanéztem, mi van benne, mire vágyok ennyire néha: Tele van ásványi anyagokkal: magnéziummal, cinkkel, jóddal, A, B, C vitaminnal, és káliummal. Most egy omlettel párosítottam.


Hozzávalók:
2 tojáshoz
1 norilap
esetleg fűszerek ízlés szerint
Két tojásba belekevertem egy feldarabolt nori-lapot, és egy szép omlettet sütöttem.


Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek a Nori-lap nem ajánlatos.

Omlet with Nori

2 eggs
1 nori

Cut the nori into small pieces, and mix with the eggs. Make a simple omlet.