2009. november 2., hétfő

Chilli! chilli! és leves

Az ékezeteket is megtalálva a billentyűzeten újult erővel jelentkezem
( a kép nem az én szellemi tulajdonom)

Gyerekkoromban a chilli, az erős bors száműzve volt a konyhából. Alapdolgokon kívül minden különlegesebb dolog száműzve volt (válogatós gyerekek-szégyellem is bizony magam, húst akaró felnőttek), és most ismerkedek sokféle új ízzel és alapanyaggal.
Egyik ilyen a chilli.

Nagyon óvatos vagyok, bár a minden fűszert próbáljunk ki mindennel korszakba érkeztem.
Egy röpke emlékem a chilliről, hogy a pakisztáni ismerőseink előszeretettel rendeztek évente egyszer chilli evő versenyt. Bámulatos mennyiséget képesek elpusztítani, és még mindig megnyerték ( túl nagy mennyiséget fogyasztott versenyzők pedig a fél délutánt a wc-n töltötték)

15. században elterjedt fűszer, mikor egy méregdrága bors helyett hamisítványként használták.
Hatóanyaga a kapszicin ami a rák ellen kiváló. "A kutatások bebizonyították, hogy serkenti az apoptózis folyamatában résztvevő fehérjék termelését, ezáltal a rákos sejtek 80 százaléka követ el öngyilkosságot."(http://www.zoldujsag.hu/cikk.php?id=5&bb=39).
Van még benne kálium, foszfor, kálcium, béta karotin, minimálisan C vitamin.


Olvasgattam pár cikket hogy mire is jó:
  • Növeli a férfi potenciát
  • gyorsítja az anyagcserét, és elvileg fogyaszt (rögtön az étkezés után, bár ugyanezt írták a gyömbérről is, amit étvágytalanságra is használnak. Hogy is van ez?)
  • Megfázásra
  • állítólag a gyomornak sem árt, sőt az indiaiak szintén étvágytalanságra használják.
  • Függésbe lehet tőle kerülni!
  • gyógyászatban alkalmazzák
  • enyhíti a torokgyulladást, jót tesz az eldugult orrnak (Már lassan reklámszaga lesz a szövegemnek)
  • megelőzi a bőrbetegségeket
  • a csípős íz hatására az agyban endorfin szabadul fel
Foglaljuk csak össze: éhes leszek, boldog, lefogyok tőle, és egészségesebb, tele potenciával.
Tehát hölgyeim és uraim, hajrá csak bátran!

Hisztaminérzékenyek ne használják! mert különlegesen veszélyes.

Chillis brokkolis karfiolos krémleves.


Hozzávalók:
-brokkoli
-karfiol
-hagyma
-fokhagyma
-krumpli
-kis sárgarépa
-só, bors, csipet szerecsendió
és végül ízlés szerint chilli, chilli

Elkészítése pofon egyszerű: mindent összefőzök, és összeturmixolok a legvégén. Lusta napjaim étele, mikor semmihez sincsen kedvem. Nem teszek bele se tejszínt, se tejfölt, mert így könnyű marad és ha jól adagolom a burgonyát akkor így is szép krémes marad. Olyan kis egyszerű dolog, hogy meg sem érdemelne egy blogban való szereplést.

Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek a chilli miatt óvatosan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése