2009. december 12., szombat

Mandarinos mandulás Kuglóf (Kardamonnal)



Saját recept.
(kísérleti fázisban)

Volt még három tojásom, az előző linzer süteményből maradt fél zacskó őrölt mandulám, és egy fél csomag veszélyeztetett (kiszáradástól) mandarin. És meg is született az alapgondolat.
Ahogyan egykor az olvasásban korszakaim voltak, és addig nem nyugodtam, míg egy írónak majdnem az összes könyvét el nem olvastam, most a főzésben is korszakokat élek: rizs (főétel) és kuglóf korszakom van.

Így született meg a mandarinos, mandulás kuglóf:mandarinos kuglóf

Hozzávalók:
3 db tojás
1 bögre cukor
2 dl tej
1 bögre darált mandula
1 bögre liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál citromlé
1 kiskanál őrölt kardamon (imádom ezt a fűszert!)
1 csomag vaníliás cukor
kb. 5-10 dkg vaj (fogalmam sincs mennyi lehetett, mert kb. a fele volt meg a 25 dkg-os vajnak, és akartam még belőle hagyni. )
Picike rum (ízlés szerint)

Tészta

Elkészítés:
A tojást elkevertem a langyos vajjal, tejjel és a cukorral, majd hozzáöntöttem a darált mandulát, a lisztet (benne az elkevert sütőport), és ízesítettem a kardamonnal és a citromlével és a rummal.


Sütőben

Jól elkevertem, és mikor készen volt a kuglóf formába öntöttem a kész tésztát.
Kb 20-30-40 perc alatt készre sütöttem. A tészta kicsit macerás volt. A mandarinok nedvesek voltak. Legközelebb lehet kicsit több lisztet tennék bele.
A tészta nagyon finom, a kardamonnak isteni a kombinációja a mandulával. És a mandarinok és finomak és puhák. Lágy tésztája van.

Megjegyzés: Hisztaminérzékenységet figyelembe véve, ebből sem kell rögtön az egész süteményt megenni, de ízre nagyon bejött.

3 megjegyzés:

  1. Hi!! why is there so much hungrian?:P
    Marju

    VálaszTörlés
  2. Hi, Marju:-)) If you would give me your phone number, I could call you free sometimes:-)

    And Okey, I will translate it. What you can read there is a cake with mandarin, kardamon, and mandel. :-)))
    Oh, and I found a cooking book about estonian traditional dishes :-) Fish, milk, fish, milk, potateo.

    VálaszTörlés
  3. Már meg is sütöttem. És ahogy írtad én már előrelátóan másfél csésze liszttel sütöttem. Isteni lett. (Nem írtad milyen hőfokon sütötted mennyi ideig, így az enyém 200fokon sült háromnegyed órát. És szégyellem bevallani de nem volt itthon kardamom - legközelebb csak és kizárólag azzal sütöm.) Köszönöm, Szilvi

    VálaszTörlés