2009. december 16., szerda

Mikor az étkezés nem mindig öröm - Hisztamin érzékenység (1. rész)


Régóta szeretnék írni a hisztamin érzékenységről, mert olyan kevés információ található róla, és én is nemrég találkoztam a problémával. Nem volt könnyű összegyűjteni a megfelelő információkat. Szakácskönyvet magyar nyelven egyetlen egyet sem találtam.


Mi történik akkor ha bizonyos ételek fogyasztása után kb. 30 perccel a következő tünetek valamelyike jelentkezik (rendszeresen)?
  • hányinger,
  • hasmenés,
  • puffadtság érzés,
  • hasfájás,
  • viszketés,
  • bőrkiütés,
  • asztmás rohamhoz hasonló tünetek,
  • erős szívdobogás,
  • szívritmus zavarok,
  • fejfájás,
  • migrén,
  • végtagfájdalom,
  • fáradtság, kimerültség.

Mely ételek fogyasztását követő rosszullét után kezdjünk el gyanakodni?
  • paradicsom ( érzékeny gyomrúak nyersen ne fogyasszák, főzve sütve meg lehet vele próbálkozni kis mennyiségben!)
  • alkoholos italok(vörösbor)
  • sajtok (kivétel friss sajtok)
  • legtöbb halfajta, tengeri herkentyűk
  • szalámi, sonka, felvágottak
  • Minden olyan élelmiszer ami hosszú tárolást és készítési időt igényel (ecetes dolgok, eltett savanyúságok)
  • élelmiszer kiegészítők
Banán: Ha valaki nem bírja a banánt, akkor az latexérzékenységre is utalhat.

Mi is az a hisztamin érzékenység?

A hisztamin érzékenység NEM allergia. A hisztamin egy olyan vegyület amit a szervezetünk nem minden esetben tud hasznosítani, de a LEGTÖBB ember szervezete le tudja bontani.

Akinél hiányzik a lebontásért felelős enzim, az bizony megszenvedi a hagyományos étkezést, mivel sok ételnek eleve magas a hisztamintartalma, vagy pedig a tárolás során keletkezik benne hisztamin. Állítólag kialakulásában egy bélfertőzés is ludas lehet.

Hogyan kezeljük a hisztamin érzékenységet?

Az az igazság, hogy nem is annyira bonyolult úgy főzni, hogy ne jöjjenek utána a kellemetlen tünetek. Igyekezzünk kihagyni a kritikus ételeket (vannak dolgok, amiket minimálisan lehet beletenni pl.: fokhagyma..stb. )

A hisztamin ellen nem lehet más tenni, mint kihagyni az ételekből, mivel se fagyasztásra, se főzésre, se sütésre nem bomlik le.
Súlyosabb esetben diétát is ajánlhat az orvos.

Elvileg létezik már olyan szer, étkezési adalék, amit be lehet étkezés előtt is venni, de ezeket sem mindenki szedheti, mert a hisztamin érzékenység sokszor más allergiák kombinációjában is megjelenik.

További szabályok:
Ne hagyjuk állni az ételt, hanem amint lehet rögtön tegyük a hűtőbe, és általában rövidebb ideig is lehet felhasználni, mivel minden tárolástól további hisztamin képződik.

Néhány fűszer tapasztalatom szerint segíti az emésztést és megelőzi a hasfájást:
  • kömény
  • gyömbér
  • gyógyfűszerek

Egy ideális világban, ahol mindenki azt ehetné, akkor és amikor szeretni kevesebb gond lenne. Sajnos sok helyen uralkodik az a nézet, hogy kötelező mindent felenni a tányérról, és meg kell enni, akkor is ha nem ízlik, mert mondjuk úgy illik.

Pedig a szervezetünk ezzel csak jelez. valami nem jó. Ez nem hiszti, és nem válogatósság kérdése. Kevesek olyan szerencsések, hogy minden emésztő gyomorral rendelkezzenek(mint én:-))

Receptek:
Általában a receptjeim úgy készülnek, hogy ezt szigorúan figyelembe veszem, hisz nemcsak magamnak főzök, de nem mindig sikerül teljesen jól.
Ha valamit kifejezetten a hisztamin érzékenyeknek ajánlanak, azt feltétlenül odaírom.

Hasznos linkek magyar nyelven:

http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/immunology/allergy/food/?article_id=34535

http://www.hunano.extra.hu/egeszseg/allergia/hisztamin/hisztamin.html


Németül:
http://de.wikipedia.org/wiki/Histamin-Intoleranz

Angolul:
http://foodallergies.about.com/od/commonfoodallergies/p/histamineintol.htm

Előkészületben: 2. rész: Nem ajánlott ételek részletes táblázata

7 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy ezt feltetted, már én is keresgéltem róla, de tényleg kevés az anyag a neten.
    Nálam néhány éve paradicsomra való érzékenyeséget állapítottak meg, amit el is hagytam az étrendemből, de mostanában a banán elfogyasztása után is tapasztalok az általad felsorolt tünetek közül néhányat, sőt majdnem minden étkezés után rosszul vagyok. Azt hiszem, jobb lesz odafigyelnem erre, talán ez a hisztamin a ludas.
    Mégegyszer köszi, hogy feltetted, nekem hasznos volt.

    VálaszTörlés
  2. Szívesen, szerintem ha gyanakszol, akkor akár orvos is megerősítheti. Nekem barátom szenved tőle, és én kísérletezgetek hogy melyik étkezés után nem lesz rosszul, és talán egy év kísérletezés után már van 100% os:-) étkezés is. De ha ilyened van figyelni kéne hogyan lehet káliumot és a B vitamin bizonyos fajtáit juttatni a szervezetedbe, mert sok hasznos dolog van tiltólistán.

    VálaszTörlés
  3. Látod, megint tanultam valamit. Még sose hallottam róla.

    VálaszTörlés
  4. Honnan lehet tudni, hogy az alma is árthat hisztamin-érzékenység esetén? Egy napja olvasok cikkeket a hisztamin-érzékenységről, de az almát még sehol sem említették ebben az összefüggésben, viszont sok helyen kimondottan ajánlották.

    VálaszTörlés
  5. Az alma nem art, ki is javitom. Altalban aki allergias, ott az alma is benne lehet a pakliban. (Pl. baratomnal az alma kifejezetten tilos.) De egyebkent rendben van.

    VálaszTörlés
  6. Én is hisztamin érzékeny vagyok. Nekem az orvosok azt mondták, hogy ez inkább öröklődő fiatalkori betegség, majd kinövöm. Nővéremnek teljesen elmúlt, nekem 22 évesen minden tél végén még előjön. Nekem az abszolút veszély ételek: mandarin, banán, paradicsom, alma. Annó kaptam egy A/4 es lapot, hogy mit nem ehetek, vagyis mit ehetek csak "konyhai mennyiségben". Röviden : majdnem az összes gyümölcs, hal, erősen fűszerezett ételek, paprika, paradicsom, csípős étel. Konyhai mennyiség alatt elvileg 1-2t értettek, de ha pl almából mindennap eszem egyet, akkor pár hét után előjön. Nekem kb húsig lehámlott a bőröm:S Ma már az Elocom krém hatására, csak pár rétek kopik le, de még így is nagyon fájdalamas. Remélem egyszer tényleg kinövöm...

    VálaszTörlés
  7. Én parmezán sajtot ettem, és fél óra múlva az egész testemen csalánkiütés jött ki, ami ugyanugy viszektett is.. Nekem is kb mindent megtiltottak. Ez is lehet hisztaminérzékenység ?

    VálaszTörlés