2010. március 30., kedd

XXXIII. VKF /Gabona /Vegyes-gabonával töltött currykrémes paprika

A gabona európai kultúránkban nagyon értékes. Valahol mélyen tudjuk, érezzük, a gabona részben az élet szimbóluma. Régen túlélés és a sors eszköze, imáink része, és az élet ritmusának meghatározója volt. Ezt szem előtt tartva az elmúlt csendes időszak (Kicsit előre dolgoztam a recepttel, mert az elkövetkező időszak nem a főzésről fog szólni) után ezzel az egyszerű, kicsit módosított recepttel szeretnék életem első VKF-jére nevezni.

Vegyes-gabonával töltött currykrémes paprika

Töltött paprika
Hozzávalók:
Egyforma részt 4-féle különböző gabonamagvak (Árpa, köles, gabona, tönköly, vagy amit találunk).
Hagyma
Foghagyma
egyenlő arányban: mák, kókusz, mandula
Currypor
Paprika (Nekem 3 db volt)

Hozzávalók
Elkészítés:
A mákból, kókuszból, mandulából és a picike tejből turmixban krémet készítünk. Ízesítjük curryvel, borssal, sóval.Közben a felszeletelt hagymát, foghagymát megpirítom olajon és félreteszem.A magvakat kb. 1,5 pohár vízzel felöntöm, megvárom míg felforr, majd kb. 20 percig lefedve nagyon alacsony lángon párolom. Ha kész, összekeverem a krémet a hagymákat, és a magvakat, és a kimagozott paprikákba töltöm. A tetejére tettem egy darab mozzarella sajtot. Sütőbe téve kb. negyven perc alatt készre sütöm.

Töltött paprika
RÁADÁSKÉNT:Gabonaropogós

Nagyon sok maradt a gabona masszámból, ami nem fért bele abba a három darab paprikába, így egy másnapról maradt rizzsel (tojással, liszttel) összekevertem, és olajon kis gabona ropogósokat sütöttem. Különösen finom volt.

Gabonaropogós

Megjegyzés:
Hisztaminérzékenyeknek jó.

2010. március 12., péntek

Ananászos lencse / Lentil with ananas

Egyre jobban kedvelem a kicsit édeskés, kicsit sós ízek keveredését. Ananászt tenni valamilyen ételbe, garantáltan jó kombináció.

Hozzávalók:

1 kis doboz ananász (cukrozatlan)
2,5 dl húsleves
kb. 25 dkg lencse
1 póréhagyma
1 dl tejföl
só, bors


Elkészítés:
Lencsét éjszakára beáztattam, de ez nem muszáj. Az apróra vágott póréhagymát olajon kis ideig megpirítom. Erre teszem a lencsét, és a húslevesben és az ananászlevében megfőzöm. Ha a lencse már megfőtt, de még nem teljesen puha, a felét egy külön tányérra tettem. A maradék lencsét tovább főzöm, míg a víz elpárolog, és ekkor hozzáteszem a felvágott ananászt. Egy kis ideig főzöm őket, majd belekeverem a tejfölt, sózom, borsozom.Bármilyen sült hússal tálalom.

Megjegyzés: Hüvelyesekkel hisztaminérzékenység esetén vigyázni kell. De jól megfőzve nincs túl nagy baj velük.

Ananas lentil

You need: 2,5 dl chickenstock, 25 dkg lentil, 1 leek, 1 dl sour cream/cream, salt, pepper, and a small tinned ananas (25 dkg).
Steam the cut leek on oil. Then put the lens in it, cook with the soup, and with the juice of the ananas. If ready, mix with the ananas, the sour cream, salt, pepper, and serve with anykind of prepared meat.

2010. március 11., csütörtök

Tej-és tejtermékek hisztamintartalma

A friss tej, és tejtermékek kevés hisztamint tartalmaznak, ezért fogyasztásra kiválóan alkalmasak. Ezek közé tartoznak: joghurt, tejföl, friss sajtok, friss túró, író.

Kellemetlen tüneteket okoznak, a hosszú érési folyamatnak alávetett sajtfajták (több hét-több hónap). Kemény sajtok, penészes sajtok. Egyes sajtoknál pasztörizált tej helyett nyers tejet használnak, ami magasabb hisztamintartalmat jelenthet ( ementáli, Bergkäse). Nagyon fontos tényező a tárolás higiéniája is. Ezért fordulhat elő, hogy egyes sajtok több, mások kevesebb hisztamint tartalmaznak.

Tejtermékek hisztamintartalma (Táblázat)



Élelmiszer

Hisztamin mg/kg

Maximumérték

Ementáli

<10-500

2500

Bergkäse

<10-1200

Parmezán

<10-580

Zöld-Kékenészes sajt

<10-80

Raclette

<10-150

500

Edámi

<10-60

Cheddar

<10-60

1300

Holland sajt

<10-60

Gouda

<10-200

900

Bierkäse

<10-80

Kvargli

<10-50

390

Camambert, Brie

<10-300

600

Schlosskäse

<10-100

Lágy sajt

<10

Alapvető szabályok, amiket a tejtermékeknél érdemes betartani:
  • Kerüljük a hosszabb érlelési idővel rendelkező sajtok fogyasztását (Ementáli, Parmezán..stb.)
  • Kerüljük az öreg sajtokat, a különösen hosszú érlelési idővel rendelkező sajtokat
  • Nyers tejből készült sajtokat se fogyasszunk.
  • Részesítsük a friss sajtokat előnyben (Mozzarella, túró, kenhető sajtok..)
  • Magas hisztaminérzékenység esetén ezeket is kerüljük
Előkészületben: Húsok, és halak hisztamintartalma

Pulykamell karamellizált naranccsal

Ismét egy Váncsa recept került átalakításra. Ezúttal a 483-as számú. Az eredeti recept címe: a kacsamell karamellizált naranccsal és cointreau-mártással. Az alkohol egy az egyben kimaradt a receptből, így a mártással bűvészkednem kellett. Közben nagy hirtelen meglátogatott minket négy litván diák, és nagy hirtelen ott álltunk 6 személyre 2 adag étellel. Így lett aznap mellé még sima tészta bolognaival tálalva. A mártás elég finom, este a maradék tésztára öntve meg is ettük.

Hozzávalók:
pulykamell, hagyma,
fokhagyma,
fehérborból balzsamecet,
1 répa
narancs, barna cukor,
tyúkhúsleves alaplé


Elkészítés:
Elkészítjük a mártást, felaprított hagymát, fokhagymát olajon megpirítom, hozzáadom a tyúkhúslevest, (kb 1 dl), egy kis balzsamecetet, felvágott répát, és úgy a harmadára főzöm. Utána összeturmixolom. A húst olajon készre pirítom. A narancsot meghámozom ( A fehér részeket is szedjük le), olvasztott vajon megforgatom, meghintem barna cukorral, és ráolvasztom. Rizsen tálaltam, rá a narancsszeleteket, a húst, és mártással leöntöttem.

Megjegyzés: Hisztaminérzékenység esetén a balzsamecetből csakis a fehér balzsamecetet vegyük, mert a vörösborból készült változata problémákat okoz.

Pulykamell szezámköntösben

Teszteltem Váncsa István szakácskönyvét. Elég nehéz dolgom van, mert vagy fogalmam sincs honnan szerzek hozzá alapanyagot, vagy a felét ki kell hagyni, hogy mások is élvezhessék az ételt. (Pl. alkohol, hisztamin-tartalmú ételek).
Ez a recept a 361. es számú vadkacsamell ropogós szezámköntösben nevet viseli. Ezt alakítottam át számunka is ehető formára.


Hozzávalók:
Kis darabra vágott pulykamell (ehelyett volt a kacsamell a könyvben)
borskeverék, só
szezámmag (a recept zabálja a szezámmagot)
1-2 tk szezámpaszta (dijoni mustár helyett)
(Ezenkívül nem földimogyoró olajon sütöttem meg, hanem sima olíva olajon)

Elkészítés:
A borsot, fél kiskanál sóval és a szezámmaggal összekeverem (Kb. 2 dl), a húsdarabkákat először a szezámpasztába forgatom, majd a szezámos keverékbe. Olajon készre sütöm.

Megjegyzés: Az eredeti változatot hisztaminérzékenyeknek ne tálaljuk fel. De így nem volt vele semmi baj.

Tészta gombás tökös szósszal

Ez az étel valahol a piacon kezdődött. Tök elég ritkán kerül az asztalra, mert nincs hozzá késem, és nem szenvedek fele többet. Elég volt egyszer birkózni vele. De most árválkodott és rám kacsintott egy előre felvágott picike tökdarab. Az eladó nagyon kedvesen még egy gyömbérdarabkát is adni akart, mert hogy az isteni a leveshez, de most egyáltalán nem levest akartam készíteni belőle. Még valahogy arra is rávettem magam, hogy a fenyőmagból egy evőkanalat feláldozzak:-).


Hozzávalók:
Póréhagyma (1 db)
gomba (amennyi volt)
tök (egy cikk tök)
tejszín (1 dl)
só, bors, őrölt szerecsendió
1 ek fenyőmag


Bármilyen tészta

Elkészítés
Felkarikázott póréhagymát, a megpucolt gombával kb. 5 percig fedő alatt alacsony hőmérsékleten pároljuk. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott tököt, ízesítjük a szerecsendióval, só, borssal, és kb. 8 percig megint fedő alatt alacsony lángon főzzük. Ekkor kerül bele a tejszín, még egyszer felforraljuk. (Nekem be is kellett sűríteni a szószt). Pirított fenyőmaggal a kifőtt tésztán tálaljuk.

Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek tökéletes

Pandúr leves

Főétkezésnek is beillik. Annyira selymes, annyira finom íze van, hogy eteti magát. Imádom a tárkonyt. Egyébként egy nagyon régi Príma Magazinból került elő a recept. Kicsit változtattam rajta, de az alapgondolat ugyanaz. Ez egy fantasztikus leves.


Hozzávalók
1 vöröshagyma
vaj vagy olívaolaj
50 dkg pulykamellfilé
1-1 sárgarépa, és petrezselyemgyökér
vegyes zöldség (esetemben amit találtam a fagyasztóban)
1-2 levél káposzta
só, bors, tárkony, petrezselyem
1 dl tejszín

Elkészítés
Az apróra vágott hagymát az olajon megpirítjuk, majd hozzátesszük a felvágott húst, és fehéredésig pirítjuk. Ebbe kerül a zöldség, a karikára vágott petrezselyemgyökér és a sárgarépa, káposzta, majd borsozzuk, sózzuk, beleteszünk 1-2 babérlevelet és 30 percig főzzük. Tárkony is valamikor belekerül, a végén a tejszínnel összekevert liszttel sűrítjük, petrezselyemmel megszórjuk.
A levesbe készítettem még egy tojásból csipetkét.

Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek tökéletes.

2010. március 9., kedd

Narancsos pulyka kínai módra

Szeretem a keményítőben puhított húst. Apropó, miért puhul meg a hús a keményítőtől? Még nem vagyok nagyon profi, nem olyan kínai éttermesen puha a húsom (mondjuk rágni szeretem a húst, az nem is olyan nagy baj), puhulni még puhulhat. Függ attól mennyi ideig pácolom a húst?


Elkészítés:
1 ek szójaszósszal, sóval, cukorral, aprított hagymával, fokhagymával, felaprított gyömbérrel, és vízben feloldott keményítőben pihentettem a húst kb. 20 percig.
Utána kb. 5 percig előmelegített olajos wokban megsütöm, majd kiveszem a wokból.
Utána a hátramaradt olajban az előre leforrázott, felvágott narancshéjat a felvágott paprikával megsütöm, újra ráteszem a húst, és vízzel felkevert keményítővel, és narancslével, ecettel (1 ek-nálam fehérborecet volt), szójával (1-2 ek), és szezámolajjal (pár csepp) 1-2 percig forralom.
Rizzsel tálalom.

Megjegyzés: hisztaminérzékenyeknek elvileg jónak kell lenni.

2010. március 6., szombat

Cannelloni mángolddal / Cannelloni with Mangold

Nem vagyok egy nagy tésztás, de rám szóltak, hogy használjam már a tésztagyűjteményünket is. Így esett a választás a cannellonira, amit már rég szerettem volna egy spenótos krémmel megtölteni. Ijesztgettek, hogy ez mennyire pepecs munka, de igazából nem tartott sokáig.


Spenót nem volt, helyette, a mangoldnak hasonló íze van, ami egy sokáig nagyon népszerű, majd nagyon mellőzött zöldség volt. Még sosem ettem, de ebben a kombinációban remekül sikerült. Könnyű, szombati ebéd kerekedett belőle.

A mangoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat (oxálsav, almasav, citromsav), foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz.Ezen kívül érdemes előfőzni kicsit, mert sok nitrátot is tartalmaz. Ezt a főzővizet pedig ne használjuk fel másra.

Hozzávalók:
cannelloni (8-10 db), forró vízben 5 percig előfőzzük
mozzarrella, vagy bármilyen más tetszőleges sajt (tetejére)
Töltelékhez:
1 db mángold, spenóttal helyettesíthető (röviden előfőzve, majd apró darabokra vágva)
1 pár virsli
1 dl tejföl
1 db tojás
2-3 ek napraforgómag
1 db hagyma

Elkészítés:
A hagymát, az apróra vágott virslivel megpároljuk, erre kerül a mángold. Addig pároljuk, amíg a legtöbb folyadék eltűnt belőle, ekkor hozzáadjuk a tojással felkevert tejfölt, hozzáadjuk a napraforgómagokat, és a cannellonikba töltjük őket. Mozzarellát felvágjuk, tetejére szórjuk (még egy kis napraforgómagot szórunk a tetejére), és sütőben, kiolajozott tepsiben kb. 200 fokon, olyan 30 percet sütjük. Alternatívaként besamelmártás is mehet rá.

Megjegyzés: hisztaminérzékenyeknek tökéletes.


You will need:
Cannelloni (8-10 pieces, cooked in boiled water for 5 minutes
mozzarella, or any other kind of cheese (On the top of the cannellonis)
For the filling:
1 mangold or spinach (pre-boiled in hot water for some minutes)
1 pair frankfurter
1 onion
1 dl sour cream or any kind of cream
1 egg
2-3 ts sunflower seeds

Prepare:
cut the frankfurter, and the onion in small pieces, and heat on oil. Then put the cutted mangold to eat, and cook till the most of the liquid disappear. If ready, mix it with the egg and the sour cream, and the sunflower seeds. Fill in the cannellonis put the mozzarella on the top of them, and bake them for 30 minutes about 200 C.

2010. március 3., szerda

Csalános rizottó

Még nincs itt a szezonja. Itt ott még hó fedi a tájat, így a friss csalán még nem bújt elő a földből.
Így gyógynövényboltban kapható szárított csalánlevéllel helyettesítettem a receptben lévő csalánlevelet. Előtte picit beáztattam forró vízbe,
Csalánról tudni kell, hogy erősen vízhajtó hatású, ezért sem gyakran fogyasztani, sem pedig nagy mennyiséget enni belőle nem szabad. (Kb. 10 g/nap)
De méregtelenítő, vértisztító hatású, és C-B, K vitamint, Béta Karotint is tartalmaz, és a népgyógyászat egyik régóta használt gyógynövénye. Néha ételekbe is belekerült.
Ez egy tradicionális osztrák recept (legalább is ezt olvastam róla, de a rizottó miatt kételkedem, de végül is Dél-Tirol már Olaszország része). A csalánnak igen karakteres és kellemes íze van.


Hozzávalók:
rizottónak való rizs
húsleves
fehérbor
3 db salotta hagyma, vagy egy rendes nagy hagyma
fejenként max. 10 g csalánlevél ( ha friss akkor használat előtt forrázzuk le, és öntsük le róla a vizet)
olaj
Tetejére: reszelt sajt

Elkészítés:
Pirítsuk meg a felvágott hagymát az olajon, majd hagyományos módon a húsleves szakaszos hozzáöntésével (Esetleg fehérborral az elején), rizottót készítünk. Ha majdnem kész, hozzáadjuk a beáztatott csalánleveleket, és rövid ideig kavargatjuk. Kész, és tálaljuk.

Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek a tetejére a sajtból pl. mozzarellával készültet, és biztonságból a fehérbort is hagyjuk el.