2010. március 3., szerda

Csalános rizottó

Még nincs itt a szezonja. Itt ott még hó fedi a tájat, így a friss csalán még nem bújt elő a földből.
Így gyógynövényboltban kapható szárított csalánlevéllel helyettesítettem a receptben lévő csalánlevelet. Előtte picit beáztattam forró vízbe,
Csalánról tudni kell, hogy erősen vízhajtó hatású, ezért sem gyakran fogyasztani, sem pedig nagy mennyiséget enni belőle nem szabad. (Kb. 10 g/nap)
De méregtelenítő, vértisztító hatású, és C-B, K vitamint, Béta Karotint is tartalmaz, és a népgyógyászat egyik régóta használt gyógynövénye. Néha ételekbe is belekerült.
Ez egy tradicionális osztrák recept (legalább is ezt olvastam róla, de a rizottó miatt kételkedem, de végül is Dél-Tirol már Olaszország része). A csalánnak igen karakteres és kellemes íze van.


Hozzávalók:
rizottónak való rizs
húsleves
fehérbor
3 db salotta hagyma, vagy egy rendes nagy hagyma
fejenként max. 10 g csalánlevél ( ha friss akkor használat előtt forrázzuk le, és öntsük le róla a vizet)
olaj
Tetejére: reszelt sajt

Elkészítés:
Pirítsuk meg a felvágott hagymát az olajon, majd hagyományos módon a húsleves szakaszos hozzáöntésével (Esetleg fehérborral az elején), rizottót készítünk. Ha majdnem kész, hozzáadjuk a beáztatott csalánleveleket, és rövid ideig kavargatjuk. Kész, és tálaljuk.

Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek a tetejére a sajtból pl. mozzarellával készültet, és biztonságból a fehérbort is hagyjuk el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése