2009. december 1., kedd

Életem első élesztős kuglófja

Utálom az élesztővel való babrálást. Mert nem szabad túl hidegnek lennie, nem szabad túl melegnek lennie, mert olyan kicsit kényeskedő jószág.
De vonzott, hogy milyen lehet egy igazi kuglóf.


Állítólag ez egy kényes tészta, a huzatra is allergiás, és sejtéseim szerint a huzat miatt emelkedett meg kicsit a teteje, vagy csak köszön nekem, és leemeli a kalapját:-)

A recept a háziasszonyok túlélőkönyvéből származik:
Horváth Ilona: Szakácskönyv

Hozzávalók:
50dkg liszt
10 dkg porcukor
2dkg élesztő
4-5dl tej
4 tojássárgája
10 dkg vaj
egy csipet só
1 csomag vaníliás cukor
5-10 dkg mazsola
tetejére vaníliás porcukor

Elkészítés:
Az élesztőt megkelesztjük a tejben, habosra keverjük a puha vajat a cukorral, tojássárgákkal és hozzáadjuk a vaníliás cukort, az élesztőt és a lisztet. Annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy lágy kelt tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük a kuglófformában. Előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Icipicit megváltoztattam.
Tettem bele:
1 kanál fahéj
1 kanál gyömbér
1 kanál őrölt csillagánizst (már sejthettem valamit:-))

És kettészedtem a tésztát, egy kakaós és egy sima felére, hogy márványos kuglóf legyen belőle.

Konklúzió: Még több cukor (legközelebb), és a tetejére kívánkozik egy csokibevonat is.

Készen az U.i.-ban említett okok miatt nem készült róla kép, mert a látogatóim megették:-).

U.i.: Sajnos már enni nem ehettem belőle aznap, mert mire kész volt rá pár órára be is lázasodtam.

Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek az élesztő miatt közepes kategóriába sorolnám. Módjával, és keveset, de lehet enni.

3 megjegyzés:

  1. A sütőlapodat letakaríthatnád néhanapján... Amúgy szép a kuglófod, gratulálok!
    Enci

    VálaszTörlés
  2. Tetszik a kuglófod! Ki fogom próbálni :) . Jobbulást!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Enci, először is köszönöm, másodszor, a sütőlap(anya is ugyanezt mondta) amint teljesen jól leszek is sorra kerül, hogy ne rondítsa el a képemet).

    Kedves De jó főzni!, Köszönöm, és a blogodba is belekukkantottam, ahhoz pedig gratulálok!

    VálaszTörlés