2010. március 12., péntek

Ananászos lencse / Lentil with ananas

Egyre jobban kedvelem a kicsit édeskés, kicsit sós ízek keveredését. Ananászt tenni valamilyen ételbe, garantáltan jó kombináció.

Hozzávalók:

1 kis doboz ananász (cukrozatlan)
2,5 dl húsleves
kb. 25 dkg lencse
1 póréhagyma
1 dl tejföl
só, bors


Elkészítés:
Lencsét éjszakára beáztattam, de ez nem muszáj. Az apróra vágott póréhagymát olajon kis ideig megpirítom. Erre teszem a lencsét, és a húslevesben és az ananászlevében megfőzöm. Ha a lencse már megfőtt, de még nem teljesen puha, a felét egy külön tányérra tettem. A maradék lencsét tovább főzöm, míg a víz elpárolog, és ekkor hozzáteszem a felvágott ananászt. Egy kis ideig főzöm őket, majd belekeverem a tejfölt, sózom, borsozom.Bármilyen sült hússal tálalom.

Megjegyzés: Hüvelyesekkel hisztaminérzékenység esetén vigyázni kell. De jól megfőzve nincs túl nagy baj velük.

Ananas lentil

You need: 2,5 dl chickenstock, 25 dkg lentil, 1 leek, 1 dl sour cream/cream, salt, pepper, and a small tinned ananas (25 dkg).
Steam the cut leek on oil. Then put the lens in it, cook with the soup, and with the juice of the ananas. If ready, mix with the ananas, the sour cream, salt, pepper, and serve with anykind of prepared meat.

4 megjegyzés:

  1. Bocsi h beleszolok, de a lens az a szemlencse, vagy szemuveg-lencse. Az etkezesi lencse angolul 'lentil'
    Ha mar itt tartunk a 'conserve' angolul lekvart jelent, a konzerv 'tinned'. 'Saft' nemet szo, a szaft angolul 'sauce' vagy 'gravy'. jelen esetben az ananaszkonzervnek 'juice' vagy 'syrup'. A chickensou leginkabb 'chickenstock', ha csak az alaplere gondolsz.
    Tenyleg csak segiteni akarok, nem piszkalodasbol.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, most valahol a magyar és a német nyelv között vagyok :-). Legalább már megvannak a szavak.

    VálaszTörlés
  3. Hol tudsz cukrozatlan ananászkonzervet venni?

    VálaszTörlés
  4. Cukroskata: Metroban vettük az ananászkonzervet. Az volt ráírva, hogy a saját levében és cukrozatlan. Nekem majdnem ugyanolyan volt az íze, mint a cukrozottnak.

    VálaszTörlés