
A szumák egy fűszernövény tipikusan salátákhoz használják. Németül az ecetfa (semmi köze az ecethez) nevet is viseli pontosan az íze miatt. Első kóstolásra a csipkebogyóhoz hasonló savanykás ízű sok kis apró piros-vörös darabkából áll. Általában a szumákhoz tesznek sót is, de ha jó minőségű, akkor nem igényli. Ismerős magyar neve a szömörce. Története egészen régi. Már a rómaiak is készítettek a szicíliai változatából halszószt.
Mindenképpen ki szerettem volna próbálni, így egy fehér-bab salátára esett a választás:
Hozzávalók:
20 dkg fehér száraz bab
30 dkg hagyma
2 ek paprikapor
3 ek petrezselyem
1 ek szumák
3 ek feldarabolt olívabogyó
olívaolaj, citromlé, só
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk, és másnap megfőzzük. Amikor készen van, és még meleg, hozzákeverjük az olívaolajas paprikaport. Közben a hagymákat felvágjuk, megsózzuk, és fél órát állni hagyjuk. Ha készen van, kinyomkodjuk a levét és leöblítjük, majd a kihűlt babhoz adjuk. Legvégül hozzáadjuk a petrezselymet, az olívabogyót, a citromlét és a sót. Grill húsokhoz ajánlják.
Megjegyzés: Érzékeny gyomrúaknak a főzetlen hagyma katasztrófa. A szumákot allergiára hajlamosak kerüljék.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése