2010. február 25., csütörtök

Fehér-bab saláta és a szumák (szömörce)

Felfedeztünk egy török élelmiszerboltot. Nem is egyet, hanem rögtön vagy hármat, mert ezek egymás mellett szaporodnak, és ugyanazt kínálják. Azóta találtunk egy nagy török élelmiszerboltot is, rendes hipermarket méretűt, és biztosan rendszeres látogatói leszünk. Vettem rózsa, és fügelekvárt, pirított csicseriborsót (Semmi íze nincs, de nagyon jól elmulasztja az éhségérzetet, mivel szabályozza a vércukorszintet. Kiváló, ha rajtam van az ehetnék.), és egy új fűszert a szumákot. (Kép sajnos nincsen, mert a saláta elfogyott. )



A szumák egy fűszernövény tipikusan salátákhoz használják. Németül az ecetfa (semmi köze az ecethez) nevet is viseli pontosan az íze miatt. Első kóstolásra a csipkebogyóhoz hasonló savanykás ízű sok kis apró piros-vörös darabkából áll. Általában a szumákhoz tesznek sót is, de ha jó minőségű, akkor nem igényli. Ismerős magyar neve a szömörce. Története egészen régi. Már a rómaiak is készítettek a szicíliai változatából halszószt.

Mindenképpen ki szerettem volna próbálni, így egy fehér-bab salátára esett a választás:

Hozzávalók:
20 dkg fehér száraz bab
30 dkg hagyma
2 ek paprikapor
3 ek petrezselyem
1 ek szumák
3 ek feldarabolt olívabogyó
olívaolaj, citromlé, só

Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk, és másnap megfőzzük. Amikor készen van, és még meleg, hozzákeverjük az olívaolajas paprikaport. Közben a hagymákat felvágjuk, megsózzuk, és fél órát állni hagyjuk. Ha készen van, kinyomkodjuk a levét és leöblítjük, majd a kihűlt babhoz adjuk. Legvégül hozzáadjuk a petrezselymet, az olívabogyót, a citromlét és a sót. Grill húsokhoz ajánlják.

Megjegyzés: Érzékeny gyomrúaknak a főzetlen hagyma katasztrófa. A szumákot allergiára hajlamosak kerüljék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése