
Egyre több kedvencem van az osztrák konyhából, különösen a gombócok izgatnak (Mindenre van egy gombóc variációjuk, a következő könyv a karácsonyi kívánságlistámon van).
Először az isteni Überbackene Speckknödelre gondoltam. Ez egy szalonnás gombóc, amit sütőben tejföllel, sajttal megsütnek, de a legtöbb hentesnél pl. piacon lehet darabra is kapni.
Levesek közül egyértelműen a tökkrémleves (Kürbiscremesuppe) vezeti a listát. Ha egy osztrák étteremben járunk ezt feltétlenül kóstoljuk meg, a Mohr im Hemd-del együtt, ami az édességek közül nagy kedvencem: sok sok tejszínnel, nyáron vaníliafagylalttal, de ez meg félkész termékként lapul a mélyhűtőben.
Alapvetően az osztrák konyhában is megjelent sok nemzetközi elemek (egyre több távolkeleti fűszer, kombináció), de kiemelkedően nagy hangsúlyt fordítanak a hagyományos ételekre, hisz az osztrákok szeretik a megszokottat, az ismerős utakat (Ha sokáig várunk egy egy boltban az ázsiai dolgokra, előbb utóbb fele áron próbálják eladni, mert nem fogy el). Legyen helyi, legyen bio, nagy divat a zsírszegény étkezés is. Szinte biztosan eladható egy termék ha nagybetűkkel hirdeti magát, hogy Ausztriából származom Még a török élelmiszerboltokban is osztrák húst árulnak. Nagyon fontos hogy ne legyen stresszes a csirke ha levágják, és boldog tojásokat tojjanak:-). Lehet közvetlenül járni a termelőkhöz, a gasztronómiai újságok nagyrésze sok sok oldalt fordít a hagyományos osztrák receptekre.
Nevesincs recept (Én nem tudom a nevét, ha valaki tudja szóljon):

Hozzávalók:
Eredetileg sonkaszeletek (Sima sült csirkehússal helyettesítettem)
1 db felvágott hagyma
karikára vágott répa (1 nagyobb darab), petrezselyemgyökér (1 db)
mustármag (1 ek)
liszt
tejföl (1,5 dl)
Elkészítése:
A húst elősütöm, majd hozzáadom a hagymát, a petrezselyemgyökeret, és a répát, vízzel befedem, és hozzáadom a mustármagot. Ha a hús már puha, akkor kiveszem.
A lisztet a tejföllel elkeverjük, és hozzáadjuk a répákhoz. Felfőzzük, majd hozzáadjuk a húst, és picit még főzzük.
Klasszikus körete a lisztgombóc. (Rétest lisztet, sót, vizet összekeverek, gombócot formálok, és lobogó vízbe dobom )
Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek közepes
Könnyen elkészíthető és nyilvánvalóan finom kis recept ez, nem is lehet más. A mustármag miatt ki fogom próbálni, hogy mennyivel másabb az íze, mintha kész mustárt tennék bele ebbe a Sauerbraten-be :)
VálaszTörlésTrendo a Gastrodamustól
Végre! Köszönöm a nevet :-)!
VálaszTörlésMa pont ez volt az ebéd! :) Jó volt, már el is fogyott az egész.
VálaszTörlésTrendo: Örülök, hogy ízlett!
VálaszTörlés