2010. július 27., kedd

VKF! XXXVI. Világjáró fazék-Nevesincs osztrák recept

Nem utaztam messzire az ízlelőbimbókkal, mert miután itt kicsiben az osztrák-magyar monarchia működésén fáradozunk, az osztrák konyha egy kéznyújtásnyira van tőlem. Egy családi receptet választottam. Lehet, hogy valamilyen változata létezik Magyarországon is, hisz Ausztria nincs távol, és sok dolog teljesen ugyanaz, vagy csak kicsit más. (Pl. szigorúan lekvárral eszik a rántott húst!).


Egyre több kedvencem van az osztrák konyhából, különösen a gombócok izgatnak (Mindenre van egy gombóc variációjuk, a következő könyv a karácsonyi kívánságlistámon van).

Először az isteni Überbackene Speckknödelre gondoltam. Ez egy szalonnás gombóc, amit sütőben tejföllel, sajttal megsütnek, de a legtöbb hentesnél pl. piacon lehet darabra is kapni.

Levesek közül egyértelműen a tökkrémleves (Kürbiscremesuppe) vezeti a listát. Ha egy osztrák étteremben járunk ezt feltétlenül kóstoljuk meg, a Mohr im Hemd-del együtt, ami az édességek közül nagy kedvencem: sok sok tejszínnel, nyáron vaníliafagylalttal, de ez meg félkész termékként lapul a mélyhűtőben.

Alapvetően az osztrák konyhában is megjelent sok nemzetközi elemek (egyre több távolkeleti fűszer, kombináció), de kiemelkedően nagy hangsúlyt fordítanak a hagyományos ételekre, hisz az osztrákok szeretik a megszokottat, az ismerős utakat (Ha sokáig várunk egy egy boltban az ázsiai dolgokra, előbb utóbb fele áron próbálják eladni, mert nem fogy el). Legyen helyi, legyen bio, nagy divat a zsírszegény étkezés is. Szinte biztosan eladható egy termék ha nagybetűkkel hirdeti magát, hogy Ausztriából származom Még a török élelmiszerboltokban is osztrák húst árulnak. Nagyon fontos hogy ne legyen stresszes a csirke ha levágják, és boldog tojásokat tojjanak:-). Lehet közvetlenül járni a termelőkhöz, a gasztronómiai újságok nagyrésze sok sok oldalt fordít a hagyományos osztrák receptekre.

Nevesincs recept (Én nem tudom a nevét, ha valaki tudja szóljon):


Hozzávalók:
Eredetileg sonkaszeletek (Sima sült csirkehússal helyettesítettem)
1 db felvágott hagyma
karikára vágott répa (1 nagyobb darab), petrezselyemgyökér (1 db)
mustármag (1 ek)
liszt
tejföl (1,5 dl)

Elkészítése:
A húst elősütöm, majd hozzáadom a hagymát, a petrezselyemgyökeret, és a répát, vízzel befedem, és hozzáadom a mustármagot. Ha a hús már puha, akkor kiveszem.
A lisztet a tejföllel elkeverjük, és hozzáadjuk a répákhoz. Felfőzzük, majd hozzáadjuk a húst, és picit még főzzük.

Klasszikus körete a lisztgombóc. (Rétest lisztet, sót, vizet összekeverek, gombócot formálok, és lobogó vízbe dobom )

Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek közepes

4 megjegyzés:

  1. Könnyen elkészíthető és nyilvánvalóan finom kis recept ez, nem is lehet más. A mustármag miatt ki fogom próbálni, hogy mennyivel másabb az íze, mintha kész mustárt tennék bele ebbe a Sauerbraten-be :)
    Trendo a Gastrodamustól

    VálaszTörlés
  2. Végre! Köszönöm a nevet :-)!

    VálaszTörlés
  3. Ma pont ez volt az ebéd! :) Jó volt, már el is fogyott az egész.

    VálaszTörlés
  4. Trendo: Örülök, hogy ízlett!

    VálaszTörlés