2010. július 31., szombat

Varrás

Kaptam egy nagyon régi varrógépet. (Saccolt élettartam 30 év:-)) Amint találtam egy rövidáru boltot, és vettem egy fehér és a fekete cérnát, kipróbálásra került. Gyerekként láttam sokszor anyánál is hogyan kell varrni, sőt meg is próbálkoztam vele, és átszúrtam az egyik ujjamat a tűvel, így sokáig haragban voltunk a géppel. Nem kell kérdezni, hogyan történt, nem emlékszem a pillanatra. Most átszúrás nélkül, egy maradék anyagból, egy internetes ingyenes minta alapján este próbavarrást végeztem, hogyan működik a gép, hogyan kell varrni, milyen gyorsan lehet varrni..stb.

Íme az esti eredmény kb. 3 óra alatt:


Belül van egy zsebecskéje is, de patenttal még nem bajlódtam. Majd a legközelebbi alkotásnál.
Most éjszakánként ugyanez a táska készül egy crazy patchwork mintával (kb. 5 év álmodtam, hogy meg akarom csinálni, de annak egy oldalát összevarrni olyan 3 óra.)

2010. július 27., kedd

Színes házi tészta fesztivál után

Mit csináljunk éjjel 22 és 24 között mikor ihletet kapunk valaminek az elkészítésére, egy fesztiválos nap után? (Apropó: Pflasterspektakel Európa egyik legnagyobb művészeti fesztiválja Linzben, mindenkinek ajánlom hogy egyszer látogassa meg! A fesztivál három éjszakáján járt nálunk két spanyol, egy kanadai-perui, egy cseh, és egy román vendég).

Megfejtés: Házi tésztát!


Nem mintha hiányt szenvendnénk a tészta mennyiségében. (Egy két polcnyi tészta biztos van, meg is fogadtam a tésztagép vásárlásánál, hogy addig házi tészta nem lesz, amíg nem fogy el. De ez egy lehetetlen küzdelem. Elfőzök egyet, jön két újabb csomag, mert más színű, mert más formájú, mert... No nem én vagyok a tésztamániás). De azért ez más. Finomabb.


Hozzávalók minden színhez:
10 dkg liszt
1 tojás
színezék (fehérnél semmi, a pirosnál céklapor, a zöldnél spenótpor)
Sok-sok türelem a kézi gyúráshoz, tésztagép tekeréshez!

Megjegyzés: Hisztaminérzékenyenek jó!

VKF! XXXVI. Világjáró fazék-Nevesincs osztrák recept

Nem utaztam messzire az ízlelőbimbókkal, mert miután itt kicsiben az osztrák-magyar monarchia működésén fáradozunk, az osztrák konyha egy kéznyújtásnyira van tőlem. Egy családi receptet választottam. Lehet, hogy valamilyen változata létezik Magyarországon is, hisz Ausztria nincs távol, és sok dolog teljesen ugyanaz, vagy csak kicsit más. (Pl. szigorúan lekvárral eszik a rántott húst!).


Egyre több kedvencem van az osztrák konyhából, különösen a gombócok izgatnak (Mindenre van egy gombóc variációjuk, a következő könyv a karácsonyi kívánságlistámon van).

Először az isteni Überbackene Speckknödelre gondoltam. Ez egy szalonnás gombóc, amit sütőben tejföllel, sajttal megsütnek, de a legtöbb hentesnél pl. piacon lehet darabra is kapni.

Levesek közül egyértelműen a tökkrémleves (Kürbiscremesuppe) vezeti a listát. Ha egy osztrák étteremben járunk ezt feltétlenül kóstoljuk meg, a Mohr im Hemd-del együtt, ami az édességek közül nagy kedvencem: sok sok tejszínnel, nyáron vaníliafagylalttal, de ez meg félkész termékként lapul a mélyhűtőben.

Alapvetően az osztrák konyhában is megjelent sok nemzetközi elemek (egyre több távolkeleti fűszer, kombináció), de kiemelkedően nagy hangsúlyt fordítanak a hagyományos ételekre, hisz az osztrákok szeretik a megszokottat, az ismerős utakat (Ha sokáig várunk egy egy boltban az ázsiai dolgokra, előbb utóbb fele áron próbálják eladni, mert nem fogy el). Legyen helyi, legyen bio, nagy divat a zsírszegény étkezés is. Szinte biztosan eladható egy termék ha nagybetűkkel hirdeti magát, hogy Ausztriából származom Még a török élelmiszerboltokban is osztrák húst árulnak. Nagyon fontos hogy ne legyen stresszes a csirke ha levágják, és boldog tojásokat tojjanak:-). Lehet közvetlenül járni a termelőkhöz, a gasztronómiai újságok nagyrésze sok sok oldalt fordít a hagyományos osztrák receptekre.

Nevesincs recept (Én nem tudom a nevét, ha valaki tudja szóljon):


Hozzávalók:
Eredetileg sonkaszeletek (Sima sült csirkehússal helyettesítettem)
1 db felvágott hagyma
karikára vágott répa (1 nagyobb darab), petrezselyemgyökér (1 db)
mustármag (1 ek)
liszt
tejföl (1,5 dl)

Elkészítése:
A húst elősütöm, majd hozzáadom a hagymát, a petrezselyemgyökeret, és a répát, vízzel befedem, és hozzáadom a mustármagot. Ha a hús már puha, akkor kiveszem.
A lisztet a tejföllel elkeverjük, és hozzáadjuk a répákhoz. Felfőzzük, majd hozzáadjuk a húst, és picit még főzzük.

Klasszikus körete a lisztgombóc. (Rétest lisztet, sót, vizet összekeverek, gombócot formálok, és lobogó vízbe dobom )

Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek közepes

2010. július 16., péntek

Foszlós fonott kalács

Tudom, nagyon meleg van. Még melegebb, ha a sütő is jár. Szinte fagylaltnak érzem magam, és olvadni kezdek. Mégis, az élesztő a szavatosságához közeledett, az időjárás tökéletes a kelt tésztához (elrontani sem lehet), és még sosem sütöttem fonott kalácsot.


A receptet innen szedtem: Recept (Köszönöm!)

Változtatások: Édesítőszer helyett sima cukrot tettem bele. Kb. 3-4 evőkanállal. Só kimaradt. Citromhéj kimaradt. Mazsolát akartam bele tenni, de épp gyúrás közben voltam mikor eszembe jutott, úgyhogy gondoltam már mindegy. (Ennyire aktív nem vagyok a melegben!)

A fonás technikáját pedig innen lestem el: Fonás technikája (Ezt is köszönöm!)

Egyszerűen gyönyörű!!!!! Az illata fenséges, és nagyon büszke vagyok az első fonott kalácsra! Lelki szemeim előtt már lebeg a teavajas, vagy lekváros omlós kalács.


Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek az élesztőre vigyázni kell. Melegen semmiképpen sem! Kihűlve kisebb mennyiségben nem okozott még problémát nálunk. Nagy mennyiségben igen. Pl. nem kell rögtön egy fél tepsi buktát felfalni.

2010. július 15., csütörtök

Kínai fasírt kétféle rizses köntösben

Ez az étel a kísérletezés jegyében telt. Párolni akartam a fasírtot, rizsbe forgatni, rizses köntösbe bújtatni. Azzal a tapasztalattal bővültem, hogy nem véletlenül rakják egy banán, vagy bambuszlevélre a rizs papírban párolt húst :-). Egyetlenegy darab lett fotogén, a többi teljesen szétesett, ahogy megpróbáltam a tányérról leszedni. Ám, ha bambuszlevélen pároljuk (ilyet nem szereztem még be, nem is tervezem), akkor csak a végső felhasználó villája és kése között esik szét az étel. Ennek hiányában kanalazhatjuk. (Az ízen nem változtat). A citromfű viszont kiválóvá teszi a fasírtot!

Hozzávalók:
250 gramm darált hús (mindegy milyen)
3 fokhagyma (apróra vágva)
kevés zsemlemorzsa, a fasírt összeragasztásához
1 tojás
szezámolaj
1 ek szójaszósz
1 tk cukor
2 tk apróra vágott citromfű
1 tk koriander, só, bors
1 hagyma (apróra vágva)
rizs
rizspapír

Fasírt elkészítse:
A darált húst kicsit megpirítottam egy serpenyőben, hozzáadtam a felvágott hagymát, a fokhagymát, és a többi hozzávalót, és fasírtmasszát készítettem belőle, majd rizses köntösbe bújtattam.


1. rizs köntös:

A fasírtból gombócokat gyúrtam kézzel, majd rizsbe forgattam. (A rizset nem kell megfőzni). Ugyanúgy a tányérra helyeztem. (Ennek a párolásához a rizs miatt 1,5 órára van szüksége)


2. rizs köntös:

Rizspapírt meleg vízbe mártottam egy pillanatra, majd szépen beleraktam a tölteléket, és összecsavartam. Tányéron a párolóbetétre helyeztem. (Ennek a változatnak kb. 10-20 percre van szüksége a párolóban)

Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek tökéletes!

Halcurry

Ez a recept a Mezőgazdasági Kiadó (Művelt Nép, Skála Metró) kártyáról (19. csomag, 15. kártya, 18-as sorszám) származik. Imádtam nézegetni azt a sokféle kártyát, és gondolatban hol ezt, hol azt ettem meg. Sosem gondoltam, hogy valaha főzni is fogok belőlük. Most eljött a megvalósítás ideje. A receptben egyetlen módosítást végeztem: Az almát kicseréltem barackra.


Hozzávalók:
4 szelet mélyfagyasztott halkocka
só, bors
1 citrom leve
2 ek liszt
olaj
1 db barack
1 db kisebb vöröshagyma
1 ek curry
5 dl leves
1 kk étkezési keményítő
2 ek mandula
2 ek mazsola

Elkészítés:
A halfilét felengedem, megsózom, citromlével meglocsolom, a haldarabokat lisztbe forgatom, és kevés forró olajon aranyszínűre sütöm. Félrerakom.
A meghámozott gyümölcsöt és a hagymát kockára vágyom, forró olajban a hagymát sárgára pirítom, majd a gyümölcsöt hozzáteszem. Meghintem curryvel, felöntöm a levessel, felforralom, és hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítem. Beleteszem a haldarabokat, és összeforralom. Mandulát, és mazsolát szórok bele.

Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek tökéletes.

2010. július 6., kedd

Sütőben sült rántott hús

Nagyon régen készítettem szintén az egyik kísérletező periódusban, de azt hiszem ennél az ételnél maradnék a hagyományos elkészítésénél.
Szubjektív véleményem: hogy egészséges, de száraz a bundája. Márpedig a bundás csirkéknek a bunda az egyik legfinomabb része. Mikor ropog..
A bundája sütés közben ragad, mállik, lejön (a fényképen nem látszik a másik oldal), hacsaknem csomó csomó olajjal nem segítünk, akkor meg ott vagyunk, ahol a part szakad.

Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek tökéletes!

Falj fel! Falafel

Bevallom őszintén ettől az ételtől már előre féltem. Mindenütt azt lehet olvasni, hogy a kis rafinált golyócskák könnyen szétesnek, rá kell ám érezni a csínjára, még az olajban is csak óvatosan szabad forgatni.
Kezdők szerencséje, vagy kifogtam egy nagyon jó receptet, de működött. Egy darab sem esett szét, és egy igen kellemes falafelt sikerült sütni. A recept egy könyvtári könyvből származik: Die Küche des Orients. Icipicit változtattam a recepten. Tegyük még hozzá, hogy a csicseriborsó szintén egy csodaszer. Nem leszünk utána olyan éhesek, mert stabilizálja a vércukorszintet..stb.stb.
Voalá az első tökéletes darab:


Hozzávalók:
Éjszakára beáztatott csicseriborsó összeturmixolva.
fél csokor petrezselyem,
1 ek szezámmag
só, bors,
1 tk őrölt római kömény
1 zúzott fokhagyma
1 apróra vágott hagyma
1 ek citromlé

Elkészítés:
A hozzávalókat jól összedolgozzuk robotgépben, majd kézzel kis golyókat formálunk, és forró olajban kisütjük.

A többi formázásához már nem volt ennyi kedvem, és türelmem:


Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek tökéletes!

Falafel
Soak chickpeas overnight. Blend chickpeas with garlic, onions, cumin, freshly ground pepper and egg, sesam. Shape into balls Serve with yogurt sauce.

2010. július 1., csütörtök

Vöröslencse krémleves

Ez egy tipikus téli étel (melegen). Hidegen akár a forró nyári napok étlapjára is becsempészhetjük, ahogy tettem én is, mivel szükségem volt a vöröslencsét rejtő dobozkára. Az eddigi legjobb, legízletesebb vöröslencséből készült krémleves. A recept a Kochen und Küche (Österreichs gepflegte Küche) című magazinból származik.


Hozzávalók:
250g lencse
1 db kisebb hagyma
2 EK vaj
7,5 dl zöldségleves (kockából is jó)
1 késhegyni kurkuma
2 késhegyni cayenne bors (kurkumából és a cayenne borsból lényegesen többet tettem bele :-D)
só,
1 dl tejszín vagy tejföl, vagy joghurt (szeretem a legutóbbit)

Elkészítés:
Megpirítjuk az apróra vágott hagymát az olajon, hozzá adjuk a megmosott lencsét, és felöntjük a zöldséglével. Kb. 15 percig főzzük, ízesítjük, és mixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a tejfölt/joghurtot/tejszínt (ami van), és még egyszer felforraljuk.

Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek chillivel óvatosan!