Bor: A szőlő, és a belőle készült lé hisztamin mentes. A bor hisztamintartalma erősen függ a következő tényezőktől:
- a szüret minőségétől,
- az előállítás módjától és a
- biológiai savképződéshez felhasznált baktériumtörzsektől.
Pezsgő: Szintén tartalmazhat hisztamint, bár a legveszélyesebbek a francia pezsgők. Néhány pezsgőnél mesterséges beavatkozással eltávolítják a hisztamintartalmat, így néhány pezsgő alig tartalmaz hisztamint (Goldeck, Mounier Bleue, Blanc Foussy, Veuve Qudinot).
Sör: A felszínen erjesztett sörök (gabonából készült, élesztős), a fenéken erjesztett sörökhöz képest magas hisztaminszinttel rendelkeznek. Alkoholmentes sörök is tartalmazhatnak hisztamint.
Égetett szeszek: a jelenlegi állás szerint az égetett szeszek hisztamin tartalma még kevésbé ismert. De potenciális kiváltói a hisztaminérzékenységgel járó tüneteknek, így óvatosan bánjunk velük.
Alkoholos italok hisztamin tartalma (mg/l)
Vörösbor 60-13000
Fehérbor 3-120
Desszertborok 80-400
Pezsgők15-670
Sör (gabonából) 120-300
alkoholmentes sör 15-40
Desszertborok 80-400
Pezsgők15-670
Sör (gabonából) 120-300
alkoholmentes sör 15-40
Általános szabályok, amit hisztamin érzékenység esetén célszerű betartani:
- Válasszunk inkább fehérbort és fehér pezsgőt, mivel ezek sokkal kevesebb hisztamint tartalmaznak mint a vörös változataik!
- Vigyázat a francia pezsgőkkel!
- Mondjon le a desszertborokról, mert ezek tartalmazzák a legtöbb hisztamint.
- Kerüljük az égetett szeszeket!
Előkészületben: Egyéb élelmiszerek hisztamin tartalma
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése