2010. február 15., hétfő

A hisztamin és az alkoholos italok (Hisztaminérzékenység 3. rész)

Az alkohol az egyik leggyakoribb kiváltója a rosszulléteknek, habár a hisztamintartalma az egyes italoknak nem is olyan magas. Ennek különböző okai lehetnek: A hisztamin a folyadék miatt gyorsabban felszívódik a szervezetben, mint a szilárd táplálék esetében. Másrészt az alkohol lebontásában felelős enzim meggátolja a hisztamin lebontásáért felelős enzim működését. A tüneteket más, hisztaminban gazdag étel (pl. sajt) fogyasztása esetén súlyosbítani lehet.

Kép forrása: link

Bor:
A szőlő, és a belőle készült lé hisztamin mentes. A bor hisztamintartalma erősen függ a következő tényezőktől:
  1. a szüret minőségétől,
  2. az előállítás módjától és a
  3. biológiai savképződéshez felhasznált baktériumtörzsektől.
A bor hisztamintartalmában döntő az ún. almasav mennyisége. Minél savanyúbb egy bor, annál kevesebb hisztamint tartalmaz. Éppen ezért célszerű kerülni a vörösbort, mert ez kevés almasavat tartalmaz, míg a fehérborban az almasav jelenléte igen kívánatos. Desszertborok a hosszabb érlelési idő miatt magasabb hisztamin tartalommal rendelkezhetnek.

Pezsgő: Szintén tartalmazhat hisztamint, bár a legveszélyesebbek a francia pezsgők. Néhány pezsgőnél mesterséges beavatkozással eltávolítják a hisztamintartalmat, így néhány pezsgő alig tartalmaz hisztamint (Goldeck, Mounier Bleue, Blanc Foussy, Veuve Qudinot).

Sör: A felszínen erjesztett sörök (gabonából készült, élesztős), a fenéken erjesztett sörökhöz képest magas hisztaminszinttel rendelkeznek. Alkoholmentes sörök is tartalmazhatnak hisztamint.

Égetett szeszek: a jelenlegi állás szerint az égetett szeszek hisztamin tartalma még kevésbé ismert. De potenciális kiváltói a hisztaminérzékenységgel járó tüneteknek, így óvatosan bánjunk velük.
Alkoholos italok hisztamin tartalma (mg/l)

Vörösbor 60-13000
Fehérbor 3-120
Desszertborok 80-400
Pezsgők15-670
Sör (gabonából) 120-300
alkoholmentes sör 15-40

Általános szabályok, amit hisztamin érzékenység esetén célszerű betartani:

  1. Válasszunk inkább fehérbort és fehér pezsgőt, mivel ezek sokkal kevesebb hisztamint tartalmaznak mint a vörös változataik!
  2. Vigyázat a francia pezsgőkkel!
  3. Mondjon le a desszertborokról, mert ezek tartalmazzák a legtöbb hisztamint.
  4. Kerüljük az égetett szeszeket!
Forrás: Histaminarm kochen und geniessen KRENN 2003 (saját fordítás)
Előkészületben: Egyéb élelmiszerek hisztamin tartalma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése