2010. február 2., kedd

Mikor az étkezés nem öröm Hisztaminérzékenység Ételek Táblázat 2. rész

Húsok, Húskészítmények

Megengedett

Kerülendő

Friss, vagy mélyhűtött hústermék

Nyerskolbászok

Sült kolbászok:Frankfurti virsli, bécsi, párizsi, leberkäse…etc

Kenhető nyerskolbászok

Hús kolbászok: Mortadella, debreceni..etc


Főtt kolbászok:pástétomok, véreshurka…stb.




Halak, halkészítmények

Megengedett

Kerülendő

Friss, vagy mélyhűtött hal

Halkonzervek: szardínia, szardella, tonhal

A halnál a hisztamin nagyon gyorsan keletkezik, a hűtésre fokozottan oda kell figyelni

Füstölt halak: pl. füstölt makréla, stb.


Pácolt, besózott halak



Tej és tejtermékek

Megengedett

Kerülendő

Friss tej, tartós tej, író,

ömlesztett sajt, kemény, félkemény, puha sajtok

Friss sajtok: Túró, mozzarella,..stb.

Brie, Camambert, Gorgonzola, Bavaria Blue, Danablu, Roquefort, Stilton, Goude, Edamer, Tilsiter, Cheddar

Joghurtok, naturjoghurt, gyümölcsjoghurt, joghurtitalok, ivójoghurt

Ementáli, Parmezán..etc.



Gyümölcsök, Zöldségek, Hüvelyesek, Magok

Megengedett

Kerülendő

Friss, vagy mélyhűtött gombák

Paradicsom, Spenót, padlizsán, avokádó

Mandula, mogyoró

savanyú káposzta, eltett zöldségek, gyümölcsök, pl.: ecetesuborka, olivabogyó

Minden egyéb friss, vagy mélyhűtött zöldség, gyümölcs

Narancs, grépfruit, banán, ananász, papaya, körte, eper, málna


Hüvelyesek


dió, kesudió



Édességek

Megengedett

Kerülendő

Minden egyéb

Minden kakaó és csokoládé tartalmú édesség


Édességek, amik a kerülendő gyümölcsöket tartalmazzák, élesztővel készült édességek



Italok

Megengedett

Kerülendő

Alkoholmentes italok

Alkoholos italok: különösen vörösbor, fehérbor, pezsgő,


sör (élesztő tartalmú italok)


szeszes italok


Alkoholmentes italoknál: narancs, grépfruit, banán, ananász, papaja, körte és málna tartalmú italok



Egyebek

Megengedett

Kerülendő

Ecet esszencia (Szupermarketekben kapható)

Vörösborecet, asztaliecet, balzsamecet

borszeszecet

almaecet

égetett borecet

szójaszósz, és más ázsiai szószok


élesztőkivonat






Figyelem!

A hisztaminérzékenység egyes embereknél igen különböző lehet. Ez azt jelenti, hogy egyes ételeket a kerülendő listáról is lehet fogyasztani (kisebb-nagyobb mennyiségben). Előfordulhat az is, hogy a megengedett listáról nehéz valamit megemészteni.
Mindenki figyeljen a saját megérzéseire, a táblázatnak irányadó szerepe van.
Például nálunk saját tapasztalatból.
néha lehet paradicsom, a hüvelyeseket is ritkán lehet fogyasztani, de jól szétfőzve, az ananász az jöhet..stb. Szójaszósz pedig abszolút tilos.

Előkészületben: Hisztamin és az alkoholis italok (3.rész)

Forrás: Histaminarm kochen und geniessen Krenn 2003 (saját fordítás)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése