Húsok, Húskészítmények | |
Megengedett | Kerülendő |
Friss, vagy mélyhűtött hústermék | Nyerskolbászok |
Sült kolbászok:Frankfurti virsli, bécsi, párizsi, leberkäse…etc | Kenhető nyerskolbászok |
Hús kolbászok: Mortadella, debreceni..etc | |
Főtt kolbászok:pástétomok, véreshurka…stb. | |
| |
Halak, halkészítmények | |
Megengedett | Kerülendő |
Friss, vagy mélyhűtött hal | Halkonzervek: szardínia, szardella, tonhal |
A halnál a hisztamin nagyon gyorsan keletkezik, a hűtésre fokozottan oda kell figyelni | Füstölt halak: pl. füstölt makréla, stb. |
| Pácolt, besózott halak |
| |
Tej és tejtermékek | |
Megengedett | Kerülendő |
Friss tej, tartós tej, író, | ömlesztett sajt, kemény, félkemény, puha sajtok |
Friss sajtok: Túró, mozzarella,..stb. | Brie, Camambert, Gorgonzola, Bavaria Blue, Danablu, Roquefort, Stilton, Goude, Edamer, Tilsiter, Cheddar |
Joghurtok, naturjoghurt, gyümölcsjoghurt, joghurtitalok, ivójoghurt | Ementáli, Parmezán..etc. |
| |
Gyümölcsök, Zöldségek, Hüvelyesek, Magok | |
Megengedett | Kerülendő |
Friss, vagy mélyhűtött gombák | Paradicsom, Spenót, padlizsán, avokádó |
Mandula, mogyoró | savanyú káposzta, eltett zöldségek, gyümölcsök, pl.: ecetesuborka, olivabogyó |
Minden egyéb friss, vagy mélyhűtött zöldség, gyümölcs | Narancs, grépfruit, banán, ananász, papaya, körte, eper, málna |
| Hüvelyesek |
| dió, kesudió |
| |
Édességek | |
Megengedett | Kerülendő |
| Minden kakaó és csokoládé tartalmú édesség |
| Édességek, amik a kerülendő gyümölcsöket tartalmazzák, élesztővel készült édességek |
| |
Italok | |
Megengedett | Kerülendő |
Alkoholmentes italok | Alkoholos italok: különösen vörösbor, fehérbor, pezsgő, |
| sör (élesztő tartalmú italok) |
| szeszes italok |
| Alkoholmentes italoknál: narancs, grépfruit, banán, ananász, papaja, körte és málna tartalmú italok |
| |
Egyebek | |
Megengedett | Kerülendő |
Ecet esszencia (Szupermarketekben kapható) | Vörösborecet, asztaliecet, balzsamecet |
borszeszecet | almaecet |
égetett borecet | szójaszósz, és más ázsiai szószok |
| élesztőkivonat |
| |
| |
Figyelem!
A hisztaminérzékenység egyes embereknél igen különböző lehet. Ez azt jelenti, hogy egyes ételeket a kerülendő listáról is lehet fogyasztani (kisebb-nagyobb mennyiségben). Előfordulhat az is, hogy a megengedett listáról nehéz valamit megemészteni.
Mindenki figyeljen a saját megérzéseire, a táblázatnak irányadó szerepe van.
Például nálunk saját tapasztalatból.
néha lehet paradicsom, a hüvelyeseket is ritkán lehet fogyasztani, de jól szétfőzve, az ananász az jöhet..stb. Szójaszósz pedig abszolút tilos.
Előkészületben: Hisztamin és az alkoholis italok (3.rész)
Forrás: Histaminarm kochen und geniessen Krenn 2003 (saját fordítás)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése