2010. február 16., kedd

Joghurtos lencseleves curryvel / Joghurt curry lens soup

"A Curry India legnagyobb ajándéka az emberiség számára."
Norman Douglas

Ez is a curry sorozat része. A fűszer legalább olyan sokszínű és sokféle, mint maga az ország, ami engem mindig is rabul ejtett. (Salman Rushdie Talpa alatt a föld című könyvében a viszlát India rész, az egyik legszebben megírt részlet, amit valaha is könyvben olvastam. Sajnos ő sosem fogja megkapni az irodalmi Nobel díjat, de nekem van egy dedikált példányom az egyik könyvéből, és ez teljes mértékben boldoggá tesz).
A curry története több ezer éves. Említi a Mahabharata, a Védák, és először 1502-ben Vasco de Gama kezdett el vele kereskedni. Más források szerint magát a port a britek találták ki, hogy utánozzák az indiai ízeket.

Nézzünk egy leírást a curryről:
http://www.foodandwine.hu/2009/03/21/curry-a-20-szazad-elejen/

A levesben megcsodálhatjuk az ablakból tükröződő házakat, jelen esetben a szemben lévő börtönt:-P

Most pedig következzen a recept

Hozzávalók:
2 dl joghurt
1 kis hagyma
kis liszt
olaj
1 tk currypor
kis citromlé
só, bors
valamilyen alapleves (nálam füstölt kockából készült)
lencse (ezt előző este beáztattuk, majd másnap megfőztük, és egy külön tányéron várja, hogy rákerüljön a leves)

Elkészítés
A hagymát megpirítjuk az olajon, hozzátesszük a lisztet, és világos színű rántást készítünk. Ezt felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a joghurtot, és kb. 10 percig főzzük, majd hozzátesszük a curryt, sózzuk, borsozzuk, és újabb pár percig főzzük. Mikor majdnem kész beletesszük ízlés szerint a citromlevet. Összeturmixoljuk. Mikor kész, beletesszük a már megfőtt lencsét.

Megjegyzés: hisztaminérzékenyeknek tökéletes. Nálunk nem okozott problémát

Joghurt curry lens soup
Well well, I love curry. :-D

Ingredients:
2 dl joghurt
1 onion
2 spoon flour
oil
1 ts curry
lemonjuice (1ts)
salt pepper
some simple soup (or water with smoked meat flavour)
lens (one day before put into water to soften them. Next dail, cook it, and put in somewhere till the soup is not ready)

Preparation:
Sauté the chopped onion on oil. Put the flour in it, and stir the water or soup and the joghurt to it. Bring it to boil, and cook about 10 minutes. Then put the curry, salt, pepper in it, and cook for other some minutes. When ready, put the lemonjuice, and mix the soup. Serve with the readycooked lens.

1 megjegyzés: