2010. február 12., péntek

Kókusztejes rizs curryvel - Coconut curry rise

Ez az egyik kedvenc ételünk. A rizs selymes lesz, az íze nagyon finom. Kezdetben kicsit idegenkedtem a kókusztejtől, messziről csodáltuk egymást, de egyszer évekkel ezelőtt részt vehettem egy (Kínában, és Thaiföldön hosszabb ideig élt) profi szakácsnő óráján,s életem egyik legfinomabb ételét kóstolhattam meg. Sajnos az óra utána érdeklődő hiányában elmaradt nagy bánatomra, pedig nekem akkor ez volt az első igazi találkozásom egy más remek konyhával. Az étel annyira más volt, mint amit addig megszoktam, annyira finom volt. Valami tojásos rizs volt, halszósszal, kókusztejjel, sok zöldséggel, és nagyon gyorsan készült el. Azóta a recept elveszett, de a rajongásom a thai, kínai konyha után megmaradt. Ez a recept már egy leegyszerűsített recept, félig saját kútfőből, félig innen-onnan. A kókusztejen keresztül távol-keleti és az európai világ találkozása, egy változatos recept a sokszor unalmasnak tartott rizs elkészítésére.


Hozzávalók:
Zöldség tetszés szerint (Nálam most volt egy kevés brokkoli, hagyma, paprika, póréhagyma, és pici cukkini)
1 pohár rizs
1,5 dl kókusztej plusz víz (Összesen kb 1,5 pohárnyi folyadék legyen)
1 ek curry
só, bors
citromlé
Lehet bele szójaszószt tenni ízlés szerint.

Elkészítés:
A megtisztított, felvágott zöldségeket olajon megpirítjuk, pároljuk, majd félretesszük.
A rizst megpirítjuk az olajon, majd felöntjük a kókusztejes folyadékkal, fűszerezzük (só, bors, curry, citromlé), és lefedve kb. 15-20 percig pároljuk. A végén hozzáadjuk a zöldségeket, és még 5 percig együtt pároljuk őket. Kész.

Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek közepesen jó, a kókusztej (elvileg nem lenne vele baj) valamiért nekünk kicsit gyomorproblémás, de az íze isteni.


This is absolute one of my favourite food with an excellent taste. You can vary with many things, with meat, with different vegetables, and the rise tastes so silken.

Ingredients:
1,5 dl coconutmilk and water (together they should amount 1,5 cup liquids)
1 cup rise
1 ts curry,
salt, pepper
lemonjuice
soja souce (if you wish)
differnet vegetables (broccoli, leek, paprica..etc)

Prepare:
Steam the vegetables on some oil, (with salt and pepper), when ready put it somewhere away, heat the rise on oil, and water with the coconutmilk and the water, flavour with curry, lemonjuice, salt, pepper, cover, and let it cook on a very low heat about 15-20 minutes. Then mix with the vegetables, and cook for again 5 minutes. Serve.

1 megjegyzés:

  1. Megcsináltam. Nagyon finom lett. Mostanában imádom a kókusztejes étkeket, köszi a receptet.
    Zh

    VálaszTörlés